Politie waarschuwt voor oplichtingstruc

Sinds april 2019 zijn diverse Chinese personen, woonachtig in Nederland, gebeld door een Chinees sprekend persoon. Deze persoon belt met een Nederlands mobiel nummer en zegt van een post bezorg service te zijn. Het slachtoffer wordt ervan beschuldigd een pakketje te hebben verstuurd met paspoorten en bankpassen en samen te werken met een crimineel in China. Vervolgens wordt het slachtoffer “doorverbonden met de Chinese politie”.

Communicatie loopt vervolgens via QQ, een Chinese chatapp. Het slachtoffer moet zich iedere twee uur melden, ook ’s nachts. Slachtoffers moeten hun ID-gegevens doorsturen, zoals paspoorten en hun bankrekeningnummers. Vervolgens worden zij er toe overgehaald om grote bedragen te betalen om te voorkomen dat zij in China gevangen worden genomen. Dit hebben diverse slachtoffers gedaan. Het gaat hier om hoge bedragen tot duizenden euro’s.

Het advies van de politie is om GEEN gegevens verstrekken. Mocht het u zelf overkomen, noteer dan zoveel mogelijk gegevens, zoals namen en nummers van de personen waarmee gesproken wordt. Probeer foto’s veilig te stellen die door daders worden verstuurd en doe vooral aangifte/melding bij de politie.