dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op December 12, 2013 door: Asian News

Zoete kunst op een stokje

Tegenwoordig kom je ze in China niet overal meer tegen, maar vroeger was de Chinese suikerkunst een veel voorkomend aspect in het straatbeeld van China. Als echte straatartiesten trokken deze kunstenaars veel belangstelling. Met name kinderen waren er dol op, mede omdat zij de kunstwerkjes als snoepgoed konden opeten. Kinderen hebben het tegenwoordig echter enorm druk met allerlei verschillende soorten aanbod van speelgoed, zoals computerspelletjes en andere gadgets, waardoor deze oude ambacht flink bergafwaarts gegaan in populariteit. Desondanks is deze zoete kunst gelukkig nog steeds te bewonderen in de Chinese provincie Szechuan, en brengt het dagelijks nog veel verbazing en bewondering aan toeristen en kinderen.

De Chinese suikerkunst is een traditionele vorm van volkskunst waarbij een 2D-kunstwerk wordt gecreëerd met gekaramelliseerd suiker. Met een speciale techniek wordt het figuur geheel met de hand gemaakt. Deze techniek kan per artiest variëren, maar meestal wordt er gebruik gemaakt van gereedschappen als lepels en spatels.

Allereerst worden er brokken witte of bruine suiker gekookt en gesmolten in een pan tot een hete stroperige vloeistof. De stroop wordt vervolgens met behulp van een soort pollepel langzaam in een lijn op een vlakke ondergrond gepositioneerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de hoeveelheid stroop die zij laten vallen om de dikte van de lijnen te bepalen. De omtrek wordt gevormd met een relatief dikke stroom suiker. Deze fungeert niet alleen als ondersteuning van de overige patronen, maar geeft de kunstenaar ook overzicht bij de opvulling het figuur.
Wanneer het kunstwerk bijna klaar is wordt er een dunne houten stok op het figuur geplaatst, zodat het uiteindelijk als een lolly vastgehouden kan worden. Dit moet echter wel gebeuren als de stroop nog warm is, omdat het stokje zich anders niet zal hechten aan het kunstwerk.
Tot slot wordt de gehele creatie voorzichtig met een spatelachtig gereedschap gescheiden van de ondergrond. Om dit proces te vergemakkelijken wordt er aan beginsel meestal gekozen voor een glad oppervlak, zoals marmer of metaal.

Sugar 2

De keuze voor het figuur wordt bepaald door een draaiwiel. Hierop staan verschillende populaire afbeeldingen met o.a. draken, vogels, vissen en bloemen. Kinderen mogen zelf draaien en de pijl bepaald wat voor patroon de kunstenaar gaat maken. Vaak is het ook mogelijk om een eigen figuur te kiezen tegen een iets hogere prijs. Dit zal echter niet duur zijn, want voor zo een uniek meesterwerk vragen ze gemiddeld slechts twee Chinese yuan, wat omgerekend ongeveer 25 eurocent is.

Volgens diverse bronnen stamt deze impressionistische kunststijl uit de Ming-dynastie. Figuren en kleine dieren van suiker werden met een mal gevormd voor offerrituelen. Later tijdens de Qing-dynastie werden de suikerfiguren steeds populairder. De technieken voor productie werden verder ontwikkeld door te leren van andere kunstvormen zoals de schimmenspelen en de papierknipkunst. De mal werd vervangen door bronzen lepels en de variaties aan verschillende patronen en figuren werden verder uitgebreid. Naarmate meer tijd verstreek heeft de bijzondere kunststijl zich uiteindelijk geëvolueerd tot de hedendaagse Chinese suikerkunst.

Hoewel de populariteit en dus ook het aantal suikerkunstenaars is gedaald, zijn er toch standvastige artiesten die blijven strijden om hun passie in leven te houden. Zo organiseren zij voortdurend wedstrijden en geven zij lessen aan geïnteresseerden om zo hun bekwaamheid door te geven. Vandaag de dag vergaart deze kunst langzaamaan weer steun van zowel het algemene publiek als de overheid. De overheid van Szechuan heeft de Chinese suikerkunst zelfs opgenomen als officieel provinciaal cultuurerfgoed, waardoor de toekomst van deze uitzonderlijke kunst er weer veelbelovend uitziet.

Bron foto: http://dcbbs.zol.com.cn

 

print
comments powered by Disqus

Gerelateerde berichten

Chinese bakkerij, eiertaartje, bakker, swiss roll, cha siu bao, ananasbroodje, asianNL, asian News

Hemelse verrassingen uit de Chinese bakkerij

Wie voor het eerst een Chinese bakkerij Wie voor het eerst een Chinese bakkerij

Lees meer »
Chinese hotpot, fondue, half om half, soepbasis, sichuan, mongolie, china, winter, huo guo, daa pien loo

Eten wat de hete pot schaft

Hoewel het nu ’s ochtends nog veel te Hoewel het nu ’s ochtends nog veel te

Lees meer »
Jiro Ono, sushi, sushichef, tonijn, maguro, sashimi, toro, chu-toro

De beste sushi ter wereld

Jiro Ono’s 3-sterren sushi: “UiterstJiro Ono’s 3-sterren sushi: “Uiterst

Lees meer »

Een simpel gekookt eitje?

Het komt regelmatig voor dat we een eitjHet komt regelmatig voor dat we een eitj

Lees meer »
dimsum chinese gerechten yamcha restaurant verfijnd culinair AsianNL

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken

Voor even lijkt het alsof je ons vreedzaVoor even lijkt het alsof je ons vreedza

Lees meer »
chinees dessert, dessertsoep, tong sui, dimsum, asianNL, asian news

Een soepje achteraf

Eerder hebben we kennis kunnen maken metEerder hebben we kennis kunnen maken met

Lees meer »
kikker sashimi japan AsianNL Asian News rauw levend vers restaurant gruwelijk

Vers, verser, levend!

Bij het eten van kikkerbilletjes denken Bij het eten van kikkerbilletjes denken

Lees meer »
Ma Po tofu Sichuan klassieker chinees gerecht Mapo grootmoeder

Szechuan keuken; een keuken met pit

Szechuan In het zuidwesten van China liSzechuan In het zuidwesten van China li

Lees meer »
gezond kimchi korea keuken pittig lekker koreaans

Gezond genieten met Kimchi

De Koreaanse keuken staat vooral bekend De Koreaanse keuken staat vooral bekend

Lees meer »

Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de Bubble Tea is al jarenlang één van de

Lees meer »