Vers, verser, levend!

Bij het eten van kikkerbilletjes denken we al gauw aan de licht krokante versie die ze aanbieden in de meeste Chinese afhaalrestaurants. De pootjes worden door het beslag gehaald en mooi goudbruin gefrituurd in wat olie. Het ziet er goed uit en op zich smaakt het zo slecht nog niet. Als je er niet teveel bij stilstaat dan lijkt het vlees immers gewoon op een stukje kip. Maar de Chinese keuken is niet de enige die het wat eigenaardige kikkergerecht serveert. Ook onder meer de Franse, Indonesische en Japanse keuken is groot fan van kikkerbilletjes. Ze zijn rijk aan eiwitten, omega 3 vetzuren, vitamine A en kalium. De textuur van het vlees ligt volgens kenners tussen vis en kip in en heeft een milde smaak. En als de kikker op de juiste manier bereid wordt, dan kan het gerecht heel smaakvol zijn. In sommige landen is men echter wel erg creatief in de bereiding van de kikker. De meest controversiële bereidingen zijn waarschijnlijk wel de kikkersmoothie uit Peru en de kikkersashimi uit Japan.

De vruchtbare kikker
In Peru heeft de bevolking wel een hele aparte manier gevonden om kikkers te consumeren. Allereerst wordt de kikker knock-out geslagen. Meestal gebeurt dit simpelweg door de kikker aan zijn poten vast te pakken en deze hard tegen de tafelrand te meppen. Daarna wordt de kikker gevild, schoongemaakt en kort gekookt. Tezamen met een kwarteleitje en diverse kruiden, zoals maca en tarwe wordt de kikker nu verpulverd in een blender waarna een heuse (lauwe) kikker-smoothie ontstaat. Voor de meeste onder ons wekt de donkergroen, bruinachtige smoothie vooral afschuw op, maar lokale Peruanen zweren bij dit ‘wonderdrankje’. Als we de Peruaanse bevolking mogen geloven dan zijn de positieve effecten van deze kikkermix oneindig. Naast bevordering van het geheugen, verbetert deze energierijke smoothie ook de intelligentie, maakt het ons sterker en is het zowel geschikt voor jong als oud. Veel vrouwen drinken echter de kikkersmoothie om een geheel andere reden, namelijk het vervullen van hun kinderwens. Zij geloven dat de kikkers hun vruchtbaarheid kan bevorderen. Er zijn zelfs vrouwen die claimen zwanger te zijn geraakt door het dagelijks nuttigen van de kikkersmoothie, terwijl ze door artsen eerder als onvruchtbaar waren verklaard.
Critici denken er echter anders over. Uit een kleinschalig onderzoek is gebleken dat extracten van de macawortel, welke ook in de smoothie is verwerkt, een verhogende werking kan hebben op het libido en de spermakwaliteit. De positieve effecten op de voortplanting schrijven zij dus toe aan de vermeende medicinale werking van de macawortel en niet aan de kikkers zelf.

De strijdlustige kikker
Japanners staan bekend om hun verse sushi en sashimi, maar hun laatste groeiende trend omtrent kikkers doen mensen veelal gruwelen. Door hun obsessie naar versheid zijn zij er namelijk in geslaagd om het ultieme hoogtepunt van versheid te bereiken, oftewel zo goed als levend.
De afgelopen maand is er heel wat commotie ontstaan nadat op YouTube een filmpje is geplaatst waarop te zien is dat een jonge Japanse vrouw geniet van een bordje kikkersashimi. Het meest verontrustende hieraan is dat de kikker in kwestie levend toekijkt hoe hij zelf stuk voor stuk wordt verorberd. Dit filmpje is oorspronkelijk geplaatst in 2012 en opgenomen in een Japans restaurant in Tokio. Het restaurant is gespecialiseerd in bizar voedsel en speciale sashimi, en in dit geval dus een brulkikker. Te zien is hoe de grote kikker wordt gestoken, gevild en vervolgens geserveerd wordt op een bevroren plaat met een schijfje citroen en sojasaus. Hoewel de kikker direct wordt gedood door het mes van de chefkok, duurt het nog enkele minuten voordat de strijdlustige kikker stopt met bewegen, waarna hij lijdzaam toekijkt hoe de rest van zijn lichaam wordt genuttigd.

Ondanks dat Japanners bekend staan om hun vernieuwende en vaak extreme eetgewoontes, beamen vele Japanse chefkoks deze manier van de kikkerbereiding niet. “We willen niet dat mensen denken dat dit een typisch Japans gerecht is waar alle Japanners van genieten. Zelfs wij vinden dit bizar,” aldus een authentieke sushikok.
Toch zijn veel Japanse koks welbekend met een kookmethode die wel erg dicht bij deze bereiding komt, genaamd Ikezukuri. Ikezukuri betekent letterlijk ‘levend klaargemaakt’, en is een methode waarbij sashimi wordt klaargemaakt van een nog levend dier. Ook hier worden de dieren in plakjes geserveerd waarbij het hart nog klopt, maar kennelijk vinden Japanners deze kookmethode minder wreed, omdat het hierbij ‘slechts’ gaat om vissen, schaal- of weekdieren.