Hong Kong is één van ‘s werelds meest iconische steden dat vaak in één adem wordt genoemd met steden zoals New York, Londen of Tokio. En dat is terecht, want Hong Kong heeft misschien wel de beste winkelcentra en -markten op aarde. Daarnaast heeft deze dynamische stad een adembenemende skyline mede door de wolkenkrabbers die er als paddenstoelen uit de grond schieten. De levendige stad lijkt nooit te slapen en het snelle, drukke leven wordt praktisch ondersteund door één van de beste openbare vervoersnetwerken ter wereld.
Ondanks dit alles staat Hong Kong misschien nog wel het meest bekend om zijn enorme diversiteit aan restaurants en voedsel. Het is dan ook niet voor niets dat de stad ook wel een voedselparadijs wordt genoemd. Hoewel er talloze restaurants zijn die een enorm breed assortiment aanbieden van verschillende soorten keukens en gerechten, zijn de meeste authentieke Chinese hapjes vaak gewoonweg op straat te vinden.
Het straatvoedsel van Hong Kong varieert van heerlijke alledaagse broodjes tot de meest opmerkelijke wereldvreemde snacks. Mocht je een keer deze bruisende stad bezoeken, dan zijn er enkele hapjes die je absoluut geprobeerd moet hebben.
Fastfood op een stokje
Echt culinair is het niet, maar voor een snelle hap is het zeker geen slechte optie. Verschillende kleine hapjes worden vaak aangeboden in de vorm van saté. Zo worden veelvoorkomende dimsumgerechten als Siu Mai (燒賣) en beef- en visballetjes (牛丸, 魚蛋) aan een stokje geregen om handig langs de weg te kunnen eten. Maar ook meer eigenaardige hapjes als inktvis, darmen, varkenstong of -oren en kippenniertjes zijn regelmatig aan de prikker te vinden. De variaties zijn in feite eindeloos, de prijzen nihil (ongeveer 50 eurocent per saté) en wachten is er niet bij omdat alle hapjes van tevoren klaar zijn gemaakt. En dit zijn dan ook precies de redenen waarom dit type straatvoedsel zo immens populair is geworden onder de hectische Hongkongse bevolking.
Kleine kippeneitjes (雞蛋仔)
Eén van de populairste klassieke straatsnacks in Hong Kong is de Kai Dan Jai, wat letterlijk kleine kippeneitjes betekent. In feite zijn het geen echte eieren, maar een pannenkoek met rondvormige putjes in de vorm van kleine eitjes. Op een speciale hete bakplaat wordt het beslag van ei, suiker, meel en melk uitgegoten, waarna deze warm wordt geserveerd in een papieren meeneemzakje.
De echte klassieke Kai Dan Jai is niet te zoet en heeft naast de krokante buitenkant ook een zachte eiervanillesmaak van binnen die enigszins sponzig van structuur is. Met de tijd zijn er echter ook andere smaken op de markt gekomen, zoals o.a. chocolade, rode bonen, gember of kokossmaak.
Rijststickrolletjes (腸粉)
De meeste mensen zijn bekend met rijststickrollen door dimsumrestaurants. Hier worden ze vaak gevuld geserveerd met varkens- , rundvlees of garnalen in een sojasaus. Maar de straatvariant is toch net even iets anders. Hoewel ze slechts ‘naturel’ worden opgediend met een sausje, doet de smaak niet onder voor een dimsumrestaurant. De rijststick is zijdezacht, maar toch veerkrachtig en wordt afgemaakt met een hoisin- of sesamsausje. Liefhebbers kunnen er nog sambal of sojasaus aan toevoegen. Een portie bevat ongeveer vier rolletjes waarvoor je slechts zo een 60 eurocent betaald. Ze worden vooraf handig in stukjes gesneden en met een prikkertje voorgeschoteld. Ideaal dus als een snelle hap voor onderweg.
Bovengenoemde is slechts een kleine selectie van wat deze Chinese stad als straatvoedsel te bieden heeft. Een volgende keer vervolgen we onze culinaire weg door de straten van Hong Kong.