dutch versionchinese version

column

Gepubliceerd op June 19, 2013 door: Asian News

Twintiger versus Dertiger

Op mijn 21ste verjaardag krijg ik van mijn moeder een gouden ketting met daaraan een hanger in de vorm van een sleutel. Deze sleutel staat symbool voor de sleutel naar vrijheid en volwassenwording. Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, want volwassen worden, staat nog ver van mij af.

Na mijn studie solliciteer ik bij een Aziatisch luchtvaartmaatschappij en tijdens deze opleiding tot stewardess leer ik over de hiërarchie en vele regels die het vak met zich meebrengt. Ik maak er vrienden voor het leven en de adrenaline giert door mijn lijf van de meest waanzinnige plekken die ik mag bezoeken waar ik eerst alleen van kon dromen. Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika, Canada, Afrika, Japan, Taiwan en Zuid-Korea. Het leven lijkt onwerkelijk en ik waan mij in verschillende culturen en tijden. Hoe leuk het reizen ook is, je eindigt uiteindelijk alleen op je hotelkamer. So no matter where you are, home is where the heart is.
Twee jaar later besluit ik dat het echt niet kan om nog stewardess te zijn op je 25ste. Ik besluit ermee te stoppen en volledig gedesillusioneerd en terug in de realiteit lukt het mij niet om mijn draai te vinden bij mijn ouders thuis. Ik kom in een dip terecht. Ik ga uit huis en na verschillende banen, krijg ik een vaste baan in de zakelijke dienstverlening. Het leven komt in rustig vaarwater terecht en ik begin mijzelf af te vragen waar ik naar toe wil met mijn carrière. Ik begin te solliciteren in de modebranche en ik volg ondertussen een cursus Mindfulness. Het moment dat ik volledig content en zen ben, krijg ik te horen dat ik ben aangenomen bij een internationaal modemerk. Mijn hart maakt een sprongetje. De maanden die volgen zijn alles behalve zen. De modewereld is nieuw en het kost mij moeite om erin te komen. Wel werk ik met een ontzettend gemotiveerd en enthousiast team en dit zorgt ervoor dat ik doorzet en mij na drie maanden thuis begint te voelen. Van stewardess naar de modewereld: voor velen niet meteen een logische stap. Maar ik vind na een paar maand mijn draai en prima op mijn plek.

De dertig ben ik net gepasseerd. Als je mij vraagt wat het verschil is tussen de twintig en de dertig dan is het wat mij betreft de rust. Sommigen ervaren dit eerder, anderen later. Als twintiger probeer je nog van alles uit en ben je jezelf aan het ontdekken. Je leert jezelf goed kennen in je twintiger jaren en in deze periode word je gevormd door de keuzes die je gaat maken. Is deze studie de juiste voor mij? Vind ik deze baan wel interessant? Is dit een leuke jongen/ meisje voor mij? Waar zou ik willen wonen? Waar wil ik nog naar toe? Je twintiger jaren zijn tevens de jaren die je tot een individu vormen: dit ben ik en zo ben ik. Je wordt een versie van jezelf die meer ‘af’ is vergeleken met de tienerjaren/pubertijd.

Als dertiger sta je anders in het leven. Je hebt een baan die je uitdaagt. Je hebt een partner waar je je leven mee wilt delen, waar je kinderen mee wilt krijgen. Je hebt een vast plekje om te wonen. Je hebt inmiddels een aantal mooie reizen gemaakt en je hebt minstens een keer in het buitenland gewoond. De dertiger jaren zijn in feite minder rumoerig vergeleken met de twintiger jaren. Je komt meer tot rust en staat sterker in je schoenen. Je hebt jezelf goed leren kennen en je bent inmiddels de versie van jezelf die je wilt zijn. Je bent minder onzeker en wijzer. Je hebt meer levenservaring en wellicht ben je er klaar voor om voor een ander te zorgen: kinderen krijgen. Je bent (eindelijk) (echt) volwassen! Je denkt terug aan de tiener –en twintiger jaren en hier en daar moet je lachen om jezelf. Als het mogelijk was je jongere zelf advies te geven en af en toe een duwtje te geven in de goede richting, dan deed je dat. Alhoewel…zonder al die keuzes die je destijds hebt gemaakt zou je niet de persoon zijn die je nu bent.

Als “de sleutel” die ik cadeau krijg op 21-jarige leeftijd symbool staat voor vrijheid, volwassenwording, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid ook symbool staat voor vallen en opstaan, acceptatie, relativeringsvermogen, ambitie, balans, vriendschap, liefde, plezier, gezondheid, dankbaarheid en rust. Dan vallen alle puzzelstukken bij elkaar. Zo voelt het dus om volwassen te worden!

Shuh-Wei Soo

 

print
comments powered by Disqus