dutch versionchinese version

nieuws

Gepubliceerd op October 17, 2018 door: Asian News

Samen aan een mooie toekomst bouwen

Li Keqiang
Premier van de Raad van State van de Volksrepubliek China

Het is mij een genoegen om mijn eerste bezoek aan Nederland als premier van China af te leggen. Nederland is geen onbekende voor mij. Ruim 20 jaar geleden, toen ik nog bij de lokale overheid werkte, heb ik Nederland namelijk al bezocht. Uw land heeft een sterke indruk bij mij achtergelaten door onder andere uw ontwikkelde moderne landbouw, toerisme, haven en logistiek. Voor mij is dit bezoek wederom een bezoek aan mijn oude vrienden.
Ondanks dat mijn laatste bezoek aan Nederland al vele jaren geleden was, heb ik deze jaren continu aandacht besteed aan de ontwikkeling van Nederland en aan de relatie tussen onze landen. Het doet mij deugd te zien dat de relatie en de samenwerking tussen onze landen zich sterk blijven ontwikkelen. Vooral na het succesvolle staatsbezoek van president Xi Jinping aan Nederland in 2014, hebben China en Nederland een open en pragmatisch partnerschap voor uitgebreide samenwerking opgebouwd. Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte hebben dit jaar, binnen twee maanden tijd, beiden een bezoek gebracht aan China. Dit is een nieuw record in de geschiedenis van de Chinees-Nederlandse betrekkingen.
Zowel in het Chinees als in het Nederlands kennen wij het spreekwoord: smeed het ijzer als het heet is. Ik wil graag met dit bezoek de relatie en de samenwerking tussen China en Nederland verder bevorderen.
Nederland is geassocieerd met vele successen. In de ogen van de historici en de economen is Nederland de bakermat van de allereerste naamloze vennootschap, beurs en moderne bank. De ondernemers zijn gefascineerd door de bekende Nederlandse multinationals. De geesteswetenschappers bewonderen de Nederlandse bijdrage aan de wereld op het gebied van onder andere kunst en filosofie. Voor de toeristen is Nederland de pittoreske ‘Europese tuin’ en ‘het land van windmolens’.
Eeuwen lang werden Chinese zijde en porselein naar Nederland verscheept. Nederland is één van de eerste westerse landen die de Volksrepubliek China heeft erkend en die de langdurige onderzoekssamenwerking met China is aangegaan. Als we op de geschiedenis en de ontwikkeling van China en Nederland terugkijken, valt een soortgelijke mentaliteit ons op in het ‘Chinese verhaal’ en in het ‘Nederlandse verhaal’.
Nederland heeft een lange geschiedenis in het bestrijden van natuurrampen. Door de bouw van dammen en dijken en de landaanwinning heeft Nederland het gebruik van haar middelen gemaximaliseerd, waardoor de voordelen worden nagestreefd en de nadelen vermeden. Er is een prachtige transformatie volgebracht van ‘het vechten tegen de zee’ naar ‘het benutten van de zee’ tot ‘het bloeien door de zee’. Dergelijke open en pragmatische mentaliteit met de daadkracht om te vechten en het voortouw te nemen, wordt samengevat in de wapenspreuk van Nederland: je maintiendrai, oftewel met vastberadenheid doorzetten.
In de duizenden jaren oude geschiedenis van China, hebben wij onder interne onrust en externe bedreigingen zwaar geleden. Toch hebben wij deze moeilijkheden kunnen overwinnen en is de Chinese nationale mentaliteit van ijverigheid, dapperheid en doorzettingsvermogen ontwikkeld. Gedurende de laatste 40 jaar van de hervorming en openstelling van China, zijn wij geconfronteerd met veel onbekende risico’s en uitdagingen, die ons nooit tot aarzeling hebben gebracht om vastberaden door te zetten. Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen. Als wij iets daarvan hebben geleerd, is dat wij met vastberadenheid moeten doorzetten.
Vandaag worden wij geconfronteerd met de terugkeer van het unilateralisme en protectionisme, evenals met de klimaatverandering en het terrorisme. Waar gaat de toekomst naartoe? Open of conservatief? Vooruit of achteruit?
Zowel Nederland, een handelsnatie, als China, een land dat zich inzet voor openstelling en ontwikkeling, heeft belang in een op regels gebaseerd multilaterale orde. Beide landen zullen daarop hetzelfde antwoord formuleren: het verder bevorderen van het multilateralisme, de vrije handel, de economische globalisering en de open wereldeconomie. Door pragmatische en concrete stappen te nemen, werken we gezamenlijk aan het hard bevochten herstel van de wereldeconomie. Laten we samen het ‘Nederlandse verhaal’ en het ‘Chinese verhaal’ met vastberadenheid doorzetten, en de vrede en ontwikkeling over de hele wereld verspreiden.
Wij dienen onze vriendschap verder te bevorderen. Dit is niet alleen omdat wij gezamenlijk de nieuwe mondiale uitdagingen actief aan moeten pakken, maar ook omdat de nieuwe ronde van de hervorming en openstelling van China nieuwe kansen voor de samenwerking tussen China en Nederland biedt. Zoals een Nederlands gezegde luidt: geluk verdubbelt zich als je het deelt. Wij geloven dan ook dat de kansen zich verdubbelen als wij die delen.
China en Nederland bevinden zich in verschillende ontwikkelingsfasen en kennen grote economische complementariteit. Het bevorderen van de implementatie van het ‘One Belt, One Road’ initiatief zal Nederland nieuwe kansen bieden om haar voordelige positie als toegangspoort tot Europa en het vervoer over land, water en door de lucht, optimaal te benutten. Dit zal de connectiviteit tussen China en Europa verder faciliteren. De nieuwe motoren van economische groei en de industriële transformatie van China zullen nieuwe gebieden van technische samenwerking tussen China en Nederland cultiveren. Het streven naar een betere levenskwaliteit en de toenemende koopkracht van de Chinese burgers zullen een nieuwe markt beloven voor de hoogwaardige producten van Nederland. Het grondig implementeren van China’s door innovatie aangestuurde ontwikkelingsstrategie zal een nieuwe impuls geven aan de creatieve industrie in Nederland. Ook zal het de deelname van Nederland aan de groei van China’s innovatie-economie stimuleren. Met een reeks maatregelen van China om de hervorming te verdiepen en de openstelling te verbreden, met name om de markttoegang voor buitenlandse investeringen in de dienstensector en in de financiële sector te verruimen, zal China een nog populairdere investeringsbestemming worden voor Nederlandse bedrijven en investeerders.
China gaat zich meer inspannen voor en vaart maken met het optimaliseren van het ondernemingsklimaat, het verruimen van de markttoegang voor buitenlandse investeringen en het versterken van de bescherming van de intellectuele eigendomsrechten. Dit is onze belofte aan de wereld en ook een vereiste voor de eigen ontwikkeling van China. Wij zullen ons vastberaden blijven inzetten voor de vastgestelde doelen. De hervorming en openstelling van China is een proces van afstemming op de internationale regelgeving en de ontwikkelingsstrategieën van andere landen. Wij verwelkomen alle landen, waaronder Nederland, om de ontwikkelingskansen van China te delen. Wij hebben er vertrouwen in dat wij door de gezonde concurrentie en goede samenwerking de uitdagingen kunnen overwinnen, de problemen kunnen oplossen en gezamenlijke vooruitgang kunnen realiseren.
Met mijn waardering en verwachting voor deze lange vriendschapsrelatie kom ik naar Nederland toe. Een mooie toekomst komt niet vanzelfsprekend naar ons toe. Wij dienen zelf met vastberadenheid erop af te stappen. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland in de nieuwe ronde van hervorming en openstelling van China, de kansen zal grijpen als pionier. Met de gezamenlijke inspanningen van China, Nederland en Europa, kunnen we samen aan een mooie gedeelde toekomst bouwen!

print
comments powered by Disqus