dutch versionchinese version

nieuws

Gepubliceerd op December 13, 2021 door: Asian News

Kom je ook langs voor een vaccinatie?

Weet je dat je nu je coronaprik kunt halen zonder afspraak? Er zijn veel GGD vaccinatielocaties waar je gewoon kan binnenlopen. Ook met je vragen of twijfels kan je er terecht. Op  www.prikkenzonderafspraak.nl zie je welke priklocatie voor jou het meest dichtbij is.

Waarom kiezen voor vaccinatie?
Door je te laten vaccineren bescherm je jezelf en de mensen om je heen tegen ernstig ziek worden door het coronavirus. Ook als je bijvoorbeeld op familiebezoek gaat in het buitenland. Zo kan het virus zich minder makkelijk verspreiden. Een vaccinatie tegen het coronavirus is overigens altijd gratis.

Prikken zonder afspraak is mogelijk voor de eerste en tweede prik. Kom je voor een eerste prik? Dan wordt er meteen een afspraak gemaakt voor je tweede prik, bij voorkeur op dezelfde locatie.

In de meeste gevallen ben je ongeveer een half uur kwijt. Je vult eerst een korte vragenlijst in over je gezondheid. De vaccinatie zelf duurt slechts een paar seconden en is voor de meeste mensen pijnloos. Na de vaccinatie wacht je nog een kwartiertje voordat je weer huiswaarts keert. 

Vergeet je mondkapje en identiteitsbewijs niet als je langskomt voor je prik. Op de priklocatie moet je wel een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden.

Twijfel je?

Er is niets mis met twijfelen. Maar bedenk dat er zeer strenge eisen gelden voor de veiligheid van het coronavaccin. Net als bij andere vaccins die in Nederland worden gebruikt, zoals tegen de griep, polio of mazelen.

De coronavaccins zijn – net als alle vaccins – heel goed onderzocht en getest op grote groepen mensen. De veiligheid wordt daarnaast beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) die aangeeft of een vaccin veilig is om gebruikt te mogen worden.  Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet gebruikt worden. Stappen overslaan bij het ontwikkelen of maken mag niet, en dat is dus ook niet gebeurd. De coronavaccins zijn daarmee ook veilig als je zwanger bent of zwanger wilt worden.

Omdat de vraag naar coronavaccins wereldwijd ineens heel groot was, is er dit keer extra efficiënt en met meer mensen aan de ontwikkeling van de vaccins gewerkt. Onderzoekers wereldwijd hebben intensief samengewerkt. Ook hebben de beoordelaars tussentijds al meegekeken en konden bepaalde controlestappen tegelijk worden gezet. Zo is veel tijd gewonnen maar zijn toch alle vereiste stappen gezet. Uiteindelijk hebben de hiervoor gekwalificeerde Europese instanties alles nog eens grondig beoordeeld. De vaccins bevinden zich dus niet in een experimentele fase.

De vaccins zorgen voor een goede bescherming. Het klopt overigens dat je nog steeds besmet kunt raken met het coronavirus als je al gevaccineerd bent. Maar de kans dat je ook daadwerkelijk ziek wordt en het virus verspreidt, is veel lager. Ook de kans op ziekenhuisopname is veel kleiner dan wanneer je niet gevaccineerd bent. De coronavaccins zijn daarmee zeer effectief, want ze beschermen je tegen ernstig ziek worden door het coronavirus.

Er is een locatie in de buurt voor vaccineren en voor vragen

Er zijn veel locaties in Nederland waar je zonder afspraak terecht kunt. Je kan er dus naar toe wanneer het jou het beste uitkomt. Dat is wel zo makkelijk. Je kan je gelijk laten vaccineren, maar bij twijfel kan je er ook terecht voor al je vragen. Kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl voor alle locaties in Nederland.

De informatie op de deze website is ook beschikbaar in het Engels. 

print
comments powered by Disqus