dutch versionchinese version

nieuws

Gepubliceerd op September 19, 2019 door: Asian News

Is wolhandkrab veilig en gezond om te eten?

Uit onderzoek blijkt dat wolhandkrab hoge gehaltes aan verontreinigingen kan bevatten zoals dioxines. Als je wolhandkrab eet, kom je snel boven de grens uit die als veilig wordt beschouwd. Voor je gezondheid is het daarom beter om geen, of zo min mogelijk, wolhandkrab te eten.

Waarom kan wolhandkrab eten schadelijk zijn?
In wolhandkrab kunnen verontreinigingen zitten zoals dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s). Als je wolhandkrab eet, dan kan dit op lange termijn invloed hebben op het afweersysteem, het zenuwstelsel, de schildklier en de vruchtbaarheid. Zo wordt verminderde spermakwaliteit bij mannen waargenomen.

Wat is dioxine?
Dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s) zijn schadelijke stoffen die vooral tijdens verbranding in het milieu terechtkomen. Via het milieu kunnen ze ook in ons voedsel terechtkomen. Sinds de jaren ‘70 neemt de hoeveelheid dioxines in het milieu en het voedsel af. Maar er zijn nog producten, zoals wolhandkrab, waarin wel veel dioxines kunnen zitten.

Is er een grenswaarde voor dioxines?
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in 2018 een nieuwe gezondheidskundige grenswaarde voor dioxines en dioxineachtige PCB’s voor de mens vastgesteld. Deze is veel strenger dan voorheen. Dat is gebeurd op basis van nieuwe onderzoeken.

Zit er veel dioxine in wolhandkrab?
Onderzoek laat zien dat in wolhandkrab relatief veel dioxines en dioxineachtige PCB’s zitten. De wolhandkrab woelt namelijk in de bodem van de rivier of ander zoetwater op zoek naar voeding. Schadelijke stoffen die door vervuiling in de rivierbodem aanwezig zijn, zoals dioxines, kunnen zich ophopen in het lichaam van de wolhandkrab en zit met name in het vlees uit het lijf. Als je wolhandkrab eet kan dit een nadelig effect hebben op je gezondheid.

Komt wolhandkrab in Nederland voor?
De Chinese wolhandkrab komt sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw in Nederland voor. 
De larven van de wolhandkrab waren per ongeluk vanuit China per schip getransporteerd en hebben zich waarschijnlijk via de Rotterdamse haven verspreid. Onder bepaalde voorwaarden mag wolhandkrab in Nederland worden gevangen.

Wat is het advies van het Voedingscentrum?
Het Voedingscentrum adviseert om geen, of zo min mogelijk, wolhandkrab te eten. Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om helemaal geen wolhandkrab te eten. Kinderen lopen meer risico omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben en daardoor naar verhouding meer dioxines binnenkrijgen wanneer zij wolhandkrab eten. Dit geldt ook voor het ongeboren of pasgeboren kind dat via de moeder dioxines binnen kan krijgen.

Het eten van wolhandkrab zal niet gelijk tot klachten leiden. Maar als je het vaker eet zijn nadelige effecten op de gezondheid op de lange termijn niet uit te sluiten. 

 

Bron: Voedingscentrum

 

 

print
comments powered by Disqus