Buitenlandse toeleveringen voor Nederland belangrijker

China steeds belangrijker

Steeds meer goederen en diensten die Nederland voor productie en handel nodig heeft, komen uit het buitenland. In 2014 werd ongeveer 62 procent van de verdiensten (toegevoegde waarde) in de toeleveringsketen van Nederlandse bedrijven over de grens gerealiseerd, begin deze eeuw was dat nog 51 procent. Dit meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De integratie van de toeleveringsketens van producten is geen puur Nederlandse aangelegenheid: wereldwijd integreren landen steeds meer. Met name China is deze eeuw een grotere rol gaan spelen.

Bedrijven kopen goederen en diensten om deze te verwerken of door te verkopen. Het aandeel buitenlandse leveringen in deze inkopen steeg in de periode 2000-2014 van 51 naar 62 procent. Een groot deel van die stijging komt door de groei van de wederuitvoer. Bedrijven kopen bijvoorbeeld steeds meer medicijnen, mobieltjes en kleding in het buitenland om deze daarna weer te exporteren.

Opvallend is dat niet alleen het aandeel producten uit het buitenland stijgt, maar dat goederen en diensten steeds meer van de niet-traditionele handelspartners komen.

China steeds belangrijker
Vooral China is deze eeuw belangrijker voor onze economie geworden. Tussen 2000 en 2014 steeg het aandeel van China in de buitenlandse leveringen aan bedrijven van 2 naar 9 procent. Hierbij is ook het indirecte aandeel van China meegerekend, bijvoorbeeld het deel dat via de VS ons land binnenkomt.

De opvallendste daler is het Verenigd Koninkrijk. In 2000 was het VK nog goed voor 8 procent van alle buitenlandse toeleveringen, in 2014 was dit echter gedaald tot 5 procent. De waarde was de afgelopen jaren relatief stabiel terwijl die uit andere landen juist toeneemt. Het belang van het Verenigd Koninkrijk als toeleverancier neemt daardoor voor bijna alle bedrijfstakken af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: CBS