dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op February 12, 2018 door: Asian News

Modern Azië in the picture tijdens de 11e editie van het CinemAsia Film Festival

Met een speciale focus op de jonge generatie

Van 6 tot 11 maart 2018 neemt CinemAsia Film Festival (荷兰亚洲电影节) het publiek mee naar het Azië van nu. Door de lens van ruim 30 filmmakers uit China, Hong Kong, Korea, Taiwan, Indonesië, Japan, de Filippijnen, Thailand en meer biedt het festival een genuanceerd beeld van het veelzijdige Azië. De thematische rode draad van deze 11e editie is ‘the rebellious and trendsetting young creative minds of Asia’. Daarnaast vormt het Chinees Nieuwjaar in februari de opmaat naar het festival. Dan organiseert CinemAsia evenementen in Amsterdam en Rotterdam.

Het festival 2018
Op het programma staan blockbusters, art-house films en inspirerende documentaires. CinemAsia laat het publiek kennis maken met films die in Azië grote populariteit genieten en hier in Nederland niet eerder vertoond zijn.

Opening ‘Monster hunt 2’ en closing film ‘A Better Tomorrow 2018’
Op dinsdag 6 maart opent CinemAsia met de Nederlandse première van de fantasy film ‘Monster Hunt 2’ (捉妖记2) (China/Hong Kong, 2018) van Raman Hui en sluit op zondag 11 maart het festival met de Europese première van de actiefilm ‘A Better Tomorrow 2018’ (英雄本色 2018) (China/Hong Kong, 2018) van Ding Sheng. Met deze spectaculaire blockbusters, kun je het opwindende ritme voelen van ‘s werelds grootste filmindustrie na Hollywood.

Monster Hunt 2

‘Monster Hunt’ brak alle Chinese box-office records, toen het was uitgekomen in 2015. Dit toonde de blijvende aantrekkingskracht van de feel-good familie films en het gaf de Chinese kinderen hun eerste lokale animatie karakter Wuba. Zijn schattige vorm en lieflijke karakter kan het zeker opboksen tegen die van Hollywood. Dat is zeker ook te danken aan de fraaie beeldtaal en technische expertise van regisseur Raman Hui, die het meesterschap van de animatie-genre heeft verinnerlijkt toen hij werkte aan het ontwikkelen van Shrek, de groene goedaardige oger van Dreamworks.

Met ‘Monster Hunt 2’ realiseert Hui zijn tweede deel en ontvoert hij ons naar zijn fantastische wereld, bewoond door aandoenlijke monsters en kwaadaardige mensen met magische krachten. Het is een kleurrijk feest voor de zintuigen met baanbrekende special effects. Een puur filmgenot voor alle leeftijden. En het neusje van de zalm: de geweldige Tony Leung speelt de hoofdrol! Hij is Wong Kar-wai’s favoriete acteur en speelt een sluwe en gierige oplichter wiens hart Wuba doet smelten.

Nadat hij bij zijn menselijke ouders Tianyin (Jing Boran) en Xiaolan (Bai Baihe) is weggegaan, leeft monster Wuba samen met andere monsters in een afgelegen dorpje. Wanneer de kwade Monster King het dorpje binnenvalt, wordt Wuba gedwongen om nog eenmaal de mensenwereld in te gaan. Hij ontmoet Tu (Tony Leung Chiu-wai). Onderweg ontstaat een band en Tu belooft om hem te beschermen tegen een nieuwe dreiging.

‘A Better Tomorrow’ is gemaakt tijdens het gouden tijdperk van de Hong Kong cinema en is één van de vele actiefilm klassiekers die John Woo en Chow Yun-Fat wereldberoemd maakten. Ding Sheng, die meerdere Jackie Chan films en thriller noir ‘Saving Mr. Wu’ regisseerde, ging de uitdaging aan om een remake te maken van deze wereld klassieker.

A Better Tomorrow 2018

‘A Better Tomorrow 2018’ is een explosief eerbetoon aan zijn bekende voorganger, maar hij brengt ook een geheel nieuwe dynamiek en een moderne vibe door de prachtig gestileerde actie scenes. De jonge, talentvolle cast bestaat uit de bekendste Chinese acteurs van dit moment – Wang Kai (The Devotion of Suspect X), Talu Wang (Our Times) en pop idool Ray Ma (Ice Fantasy). De film volgt de reis van een voormalige smokkelaar, die probeert zijn leven opnieuw te beginnen en zijn relatie met zijn vervreemde broer te herstellen, na zijn vrijlating uit de gevangenis.

CinemAsia Film Festival is meer dan film 
Veelzijdig programma voor publiek & filmbranche

Het festival creëert ruimte voor ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Er is een veelzijdig programma met o.a. een Food Bazaar, ontmoetingsmomenten met de makers, thematische talks, verschillende ronde tafels en masterclasses. In het kader van de thematische focus ‘the rebellious and trendsetting young creative minds’ nodigt CinemAsia ook specifiek jonge getalenteerde makers uit o.a. Hong Kong en Taiwan uit.

FilmLAB 2018 / stimuleren van talent 
Het CinemAsia FilmLAB is het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia: een platform voor jong filmtalent met Nederlands-Aziatische roots om hun diaspora verhalen te realiseren tot een korte film. Dit jaar is het thema “Lost in Translation”. CinemAsia levert hiermee een belangrijke bijdrage aan een betere representatie van makers met Aziatische roots en hun verhalen binnen het Nederlands film- en televisie landschap. Deze FilmLAB omnibus, bestaande uit 5 korte films, gaat tijdens het CinemAsia Film Festival in wereldpremière. 


Chinees Nieuwjaar: opmaat naar het festival

De viering van het Chinese Nieuwjaar in februari 2018 is ook de opmaat naar het CinemAsia Film Festival 2018. In Amsterdam en Rotterdam verzorgt CinemAsia de volgende evenementen:

VPRO organiseert ism CinemAsia Meet Up: ‘Door het hart van China’
Met aanwezigheid Ruben Terlou | do. 15 februari 19:30 | Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Door het hart van China – Foto: Joost van Herwijnen

Nadat het Chinese Nieuwjaar in China is ingeluid, organiseert CinemAsia in samenwerking met de VPRO een voorvertoning van een van de laatste twee afleveringen van ‘Door het Hart van China’ van documentairemaker Ruben Terlou. Dit is een vervolg op de indrukwekkende 6-delige docu-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ die hij samen met Maaik Krijgsman realiseerde. 
Ruben Terlou zal die avond aanwezig zijn en het publiek meenemen op zijn fascinerende reis door China.

‘This is not what I expected’ 喜歡你 (China / Hong Kong, 2017) van Derek Hui
CinemAsia Special Screening | do. 15 februari 19:30 | KINO, Gouvernestraat 129, Rotterdam

This is not what I expected (China / Hong Kong, 2017)

Samen met Rotterdam Chinese New Year (RCNY) en KINO Rotterdam organiseert CinemAsia de Special Screening van ‘This is not what I expected’, de verfilming van de roman ‘A Long Time Coming’ van de gerenommeerde web-auteur Lan Bai Se.
Lu Jin (Takeshi Kaneshiro), CEO van een internationale hotelgroep, is een man die men graag haat. Gu Shengnan (Zhou Dongyu), sous-chef van het Rosebud Hotel, is ook geen sociale lieveling, zij is slordig en onverzorgd. Haar pad kruist dat van Lu Jin als hij bij het Rosebud hotel incheckt om het grondig door te lichten in verband met een eventuele acquisitie. Hij is ontevreden over alles wat hij ziet, maar een nonchalant aangemaakte snelle hap uit de handen van Gu is een openbaring voor hem. Hij begint gerechten bij haar te bestellen en zij kookt voor hem. Ontmoeten doen zij elkaar niet. Elk treffen tussen hen buiten deze setting is een catastrofe, zij zijn aardvijanden van elkaar, totdat hun echte identiteit onthult wordt.

‘Soul Mate’ 七月與安生 (China / Hong Kong, 2016) van Derek Tsang
CinemAsia Special Screening | za. 17 februari 21:00 | Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
* Na afloop van de film is er een after party om het Chinees Nieuwjaar te vieren

Soul Mate (China / Hong Kong, 2016)

Wanneer Ansen (Zhou Dongyu) haar oude vlam Jia-ming (Li Cheng-bin) tegen het lijf loopt, vertelt hij haar over ‘Soul Mate’: een online, autobiografische serie over de vroegere vriendschap van Ansen met auteur July (Ma Sichun). Als Ansen de serie begint te lezen, wordt ze overspoeld met onderdrukte, emotionele herinneringen uit twee decennia van haar leven. Ondanks dat zij tegenpolen waren, leken de opstandige Ansen en de bescheiden July voorbestemd om beste vriendinnen voor het leven te blijven. Sinds hun dertiende levensjaar waren zij door een onafscheidelijke band gelieerd. Aan deze intimiteit komt een abrupt einde als Jia-Ming in hun levens treed. Zij worden een hechte drie-eenheid die hun verdere levens op de meest onverwachte en tragische manier zal beïnvloeden.

Het complete programma van CinemAsia Film Festival staat op 15 februari online www.CinemAsia.nl

 

 

 

print
comments powered by Disqus