dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op November 30, 2013 door: Asian News

Hemelse verrassingen uit de Chinese bakkerij

Wie voor het eerst een Chinese bakkerij binnenstapt, zal het wellicht verbazen dat er nergens een halfje wit of bruin te detecteren valt. In de wijde omgeving is zelfs geen glimp van een croissantje of krentenbol te bekennen. Het gehele brood- en banketassortiment is beduidend anders. Het wordt al gauw duidelijk, we vergelijken appels met peren als we een Chinese bakkerij naast onze vertrouwde Hollandse bakker willen stellen. Velen van ons zijn nog onbekend met de lekkernijen uit een Chinese bakkerij, terwijl deze immens populair zijn onder de Chinezen zowel in Nederland als in China. Speciaal voor diegenen volgt hierbij een nadere kennismaking.

Eiertaartje (蛋撻)
Dit zonnige taartje heeft een krokante luchtige korst en is gevuld met een zachte vla van eieren en melk. Ze werden rond 1940 geïntroduceerd in Hong Kong en zijn afgeleid van de Portugese egg tarts. Anders dan de Portugese variant is het Chinese taartje minder zoet en zo gebakken dat de vulling mooi lichtgeel en zacht blijft. Ze smaken het best als ze nog warm zijn en zijn ook te verkrijgen in diverse dimsumrestaurants.

Cha Siu Bao (叉燒包)
Deze forse broodjes zijn gevuld met zoete Cha Siu, oftewel geroosterd varkensvlees gemarineerd in een Chinese barbequesaus. Ze worden gebakken tot de buitenkant mooi donkerbruin kleurt. De aantrekkelijke glanzende buitenkant en de zachte luchtige binnenkant maken dit broodje populair zowel voor ontbijt, lunch als diner.

Swiss cake roll (瑞士卷蛋糕)
Deze sponzige cake is gemaakt van bloem, ei en suiker. In een ondiepe rechthoekige pan wordt de cake gebakken waarna het wordt bestreken met de vulling, vaak jam of room. Dit wordt vervolgens in zijn geheel opgerold en in plakken gesneden, waardoor een mooie spiraalvorm op de cake ontstaat. De cake roll is te vinden in verschillende kleuren zoals geel, bruin, groen of roze die de smaken weergeven, zoals vanille, chocolade of diverse fruitsoorten.

Ananasbroodje (菠蘿包)
Het traditionele ananasbroodje bevat opmerkelijk genoeg helemaal geen ananas. Dit gele broodje heeft zijn naam alleen te danken aan zijn krokante bovenlaag welke qua textuur lijkt op de buitenkant van een ananas. Het brood onder deze laag is zacht en zoetig. In Hong Kong wordt dit broodje in restaurants vaak warm geserveerd met een klont boter ertussen. Wel wordt dit vaak bekritiseerd door het hoge vet- en cholesterolgehalte. Andere variaties kunnen onder andere kokos, rode bonenpasta of daadwerkelijk ananas bevatten.

De meeste producten uit de Chinese bakkerij zijn van Kantonese afkomst, maar sommige hebben ook invloeden uit Taiwan. Achter de vitrine bij de bakker zijn de Kantonese producten goed te onderscheiden. Doordat Hong Kong jarenlang onder Brits bewind stond is de westerse invloed ook op de Hongkongse broodjes goed zichtbaar. Deze uiten zich meer in kleurrijke cake en taartjes met room die vaak worden klaargemaakt in de oven. Toch zullen de Taiwanese en Hongkongse stijlen elkaar steeds overlappen doordat de producten constant worden verbeterd en aangepast op de behoeftes van de consument.

In Nederland zijn in diverse Chinatowns meestal wel een Chinese bakker te vinden. De verfijnde gebakjes, broodjes en taartjes zijn zeker de moeite waard om een keer uit te proberen. Daarnaast is het aan te raden om een keer een doos met Chinees gebak mee te nemen naar een visitebezoek aan familie of vrienden. Onder Chinezen is het namelijk heel gebruikelijk om elkaar zo een doos vol delicatessen te schenken om hun dank of respect te tonen.

Bron foto: www.nipic.com

 

 

print
comments powered by Disqus

Gerelateerde berichten

Chinese hotpot, fondue, half om half, soepbasis, sichuan, mongolie, china, winter, huo guo, daa pien loo

Eten wat de hete pot schaft

Hoewel het nu ’s ochtends nog veel te Hoewel het nu ’s ochtends nog veel te

Lees meer »
Jiro Ono, sushi, sushichef, tonijn, maguro, sashimi, toro, chu-toro

De beste sushi ter wereld

Jiro Ono’s 3-sterren sushi: “UiterstJiro Ono’s 3-sterren sushi: “Uiterst

Lees meer »

Een simpel gekookt eitje?

Het komt regelmatig voor dat we een eitjHet komt regelmatig voor dat we een eitj

Lees meer »
dimsum chinese gerechten yamcha restaurant verfijnd culinair AsianNL

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken

Voor even lijkt het alsof je ons vreedzaVoor even lijkt het alsof je ons vreedza

Lees meer »
chinees dessert, dessertsoep, tong sui, dimsum, asianNL, asian news

Een soepje achteraf

Eerder hebben we kennis kunnen maken metEerder hebben we kennis kunnen maken met

Lees meer »
kikker sashimi japan AsianNL Asian News rauw levend vers restaurant gruwelijk

Vers, verser, levend!

Bij het eten van kikkerbilletjes denken Bij het eten van kikkerbilletjes denken

Lees meer »
Ma Po tofu Sichuan klassieker chinees gerecht Mapo grootmoeder

Szechuan keuken; een keuken met pit

Szechuan In het zuidwesten van China liSzechuan In het zuidwesten van China li

Lees meer »
gezond kimchi korea keuken pittig lekker koreaans

Gezond genieten met Kimchi

De Koreaanse keuken staat vooral bekend De Koreaanse keuken staat vooral bekend

Lees meer »

Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de Bubble Tea is al jarenlang één van de

Lees meer »