dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op March 17, 2013 door: Asian News

Gezond genieten met Kimchi

De Koreaanse keuken staat vooral bekend om zijn Kimchi. De meesten van ons kennen alleen de pittige variant met kool en rood peperpoeder, maar in werkelijkheid bestaan er wel meer dan honderd verschillende soorten Kimchi. Het wordt gemaakt van verschillende gefermenteerde groentes, zoals kool, radijs, komkommer of uien. Door deze te combineren met de vele diverse specerijen zijn er talloze combinaties mogelijk. Het woord ‘Kimchi’ wordt vertaald als verzonken groenten, wat verwijst naar de bereidingswijze. Door de rijping bij lage temperaturen en het fermenteren blijven de smaken goed behouden en kan het gerecht maandenlang goed bewaard worden.

In de ruimte
Kimchi is het nationale gerecht van Korea en wordt dagelijks vrijwel bij elke maaltijd geserveerd. Het is te vergelijken met pasta in Italië, maar dan toepasbaar op elke gang. Het kan namelijk zowel als voorgerecht, bijgerecht of als salade geserveerd worden. Het gerecht is zelfs zo belangrijk voor deze natie dat tijdens de oorlog in Vietnam de regering Amerikanen om hulp vroeg, zodat hun Koreaanse troepen het gerecht konden verkrijgen op het veld. Ook toen in 2008 de eerste Koreaan de ruimte in ging werd er voor miljoenen dollars een speciale een ruimte-kimchi voor de astronaut ontwikkeld, zodat hij deze in de ruimte kon eten. De ruimte-kimchi was zo ontwikkeld dat het minder bacteriën en geur bevatte, zodat andere ruimtevaarders zich hier niet aan zouden storen. De optimale smaak van de Kimchi bleef echter behouden.

Gimjang
Het belang van de Kimchi stamt al af sinds de oudheid. In het verleden kreeg men niet genoeg vitamines binnen tijdens de koude winters, omdat veel groentes gedurende dit seizoen niet beschikbaar waren. Door het maken van Kimchi dat maandenlang goed bewaard kon worden, werden de mensen ook van hun vitaminebehoefte voorzien tijdens de koude wintermaanden. Jaarlijks kwamen alle gezinsleden bij elkaar om gezamenlijk Kimchi te maken, wat tot op de dag van vandaag is uitgegroeid tot een Koreaans traditioneel evenement, genaamd Gimjang.

Het Gimjang proces begint tijdens het koelere weer in november, wanneer er nog veel verse groentes verkrijgbaar zijn. Koreaanse families komen dan bij elkaar om de arbeidsintensieve taak met elkaar te delen. Gezamenlijk wassen en snijden zij de groentes, waarna deze gezouten en gefermenteerd worden. Om de grote hoeveelheden van het gerecht lang te kunnen bewaren is de temperatuur van essentieel belang. Als het te koud is zal het bevriezen, en wanneer het te warm is zal de fermentatie de groentes kunnen verzuren. Een traditionele oplossing op het platteland is om de Kimchi op te slaan in aardewerken potten in de grond, maar tegenwoordig hebben veel huishoudens een speciale Kimchi-koelkast welke speciaal is ontworpen om verschillende soorten Kimchi onder de juiste omstandigheden te bewaren.

Gezond
Naast de culturele belangen levert de gefermenteerde groente ook een uitstekende bijdrage aan het menselijke lichaam. Uit recent onderzoek is gebleken dat Kimchi de gezondheid bevordert door zijn unieke voedingswaarden. Volgens het Amerikaanse tijdschrift ‘Health’ behoort Kimchi zelfs tot de vijf gezondste gerechten in de wereld. Het is geladen met vitaminen A, B en C en zit vol met gezonde bacteriën, welke ook te vinden zijn in bijvoorbeeld yoghurt. Deze goede bacteriën helpen bij de spijsvertering en kan infecties voorkomen. Sommige studies tonen zelfs aan dat de gefermenteerde kool de groei van kanker belemmert. Tijdens de SARS uitbraak in China verspreidde de ziekte zich nauwelijks in Korea. Veel mensen achtten de oorzaak aan de hoge consumptie van gefermenteerde groentes. Tevens zou het eten van Kimchi helpen tegen overgewicht, of het bestrijden ervan.

Vandaag de dag is Kimchi niet alleen populair onder Koreanen. Dankzij zijn veelzijdigheid is het een wereldwijd favoriet geworden. Het is een natuurlijk, gezond en lang houdbaar gerecht dat gemakkelijk is op te dienen als bijgerecht in alle soorten keukens. Voor velen bestaat er dan ook geen ander voedsel dat dezelfde voedingswaarden en delicieuze smaken hebben als Kimchi.

 Foto door: Robin Kok (www.aziatische-ingredienten.nl)

 

print
comments powered by Disqus

Gerelateerde berichten

Ma Po tofu Sichuan klassieker chinees gerecht Mapo grootmoeder

Szechuan keuken; een keuken met pit

Szechuan In het zuidwesten van China liSzechuan In het zuidwesten van China li

Lees meer »

Een simpel gekookt eitje?

Het komt regelmatig voor dat we een eitjHet komt regelmatig voor dat we een eitj

Lees meer »
dimsum chinese gerechten yamcha restaurant verfijnd culinair AsianNL

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken

Voor even lijkt het alsof je ons vreedzaVoor even lijkt het alsof je ons vreedza

Lees meer »

Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de Bubble Tea is al jarenlang één van de

Lees meer »