dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op April 5, 2018 door: Asian News

Fotografische reis ‘Dwars door China’ van Ruben Terlou in Museum Hilversum

Nieuwe tentoonstelling doorbreekt het clichébeeld van China

Van 31 maart tot en met 27 mei staat Museum Hilversum volledig in het teken van het nieuwste werk van de prijswinnende documentaire fotograaf Ruben Terlou. Met zijn tentoonstelling ‘Dwars door China’ brengt Terlou het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen. Tegelijkertijd zijn in de projectzaal van het museum ook twee video-installaties van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen 殷艾雯 te zien.

Het China van nu
China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Terlou die onlangs nog veel lof oogstte met zijn tv-documentaireserie ‘Door het hart van China’ legde het land ook met zijn fotocamera vast. Door het hart van China trok maar liefst 1,5 miljoen kijkers per aflevering evenals zijn eerdere serie ‘Langs de Oevers van de Yangtze’. Voor Langs de Oevers van de Yangtze won Terlou de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek van de Canon Zilveren Camera 2016. Over zijn nieuwste werk zegt Terlou: “Ik wil in de tentoonstelling Dwars door China, met beelden waarin de mens centraal staat, een indruk geven van de ontwikkelingen in het China van nu.”

Nieuwsgierig
Terlou benadert China op een persoonlijke manier, hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt in zijn vermogen door te dringen tot de kern. “Hij heeft een eigen stijl van fotograferen”, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. “Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Soms als in een schouwspel om ons de ontwikkeling te laten zien en andere keer brengt hij zijn camera dicht bij de mensen.” Hij doorbreekt in de tentoonstelling het clichébeeld dat wij doorgaans van China hebben. Het oordelen over de vooruitgang van het moderne China of de prijs die men daarvoor betaalt, laat hij over aan het publiek.

Chinese videokunst
Naast de tentoonstelling Dwars door China, zijn er ook twee video-installaties van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen 殷艾雯 te zien.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Hilversum, Sony, VPRO en CinemAsia.

 

Locatie en openingstijden
Locatie: Museum Hilversum, Kerkbrink 6 in Hilversum
Openingstijden: elke dag van 11:00 tot 17:00 uur, met uitzondering van 1e Paasdag (op 1 april open van 12:00-16:00)
Gesloten op: Koningsdag (27 april) en 1e Pinksterdag (20 mei)
Prijzen: Volwassene € 6,00 | Kind tot 11 jaar gratis | 12-18 jaar  € 3,30 | Senior 65+ € 5,00 | CJP/CKV € 3,30 | Museumkaart gratis

Voor meer informatie, ga naar www.cinemasia.nl en www.museumhilversum.nl

 

Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 mocht hij de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek in ontvangst nemen. Sinds 2016 is Terlou bestuurslid van CinemAsia.

Yin Aiwen is een ontwerper, schrijfster, filmmaker en conservator. Vanuit haar werk, houdt zij zich bezig met hoe de technologie en de politiek ontwerpen beïnvloeden, die leiden tot nieuwe manieren om onze sociale omgeving en privéleven vorm te geven. Ze behaalde in 2013 haar Master Design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en haar Bachelor aan de Beijing Institute of Fashion Technology. Daarna was zij onderzoeker aan het Strelka Institute for Media, Architecture en Design in Moskou en The Recalibrated Institute in Zuid Florida. Sinds 2015 geeft zij gastcolleges op het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Museum Hilversum programmeert in het hart van de Mediastad, een gevarieerd programma vol mediakunst- en cultuur. Het is een levendige plek voor inspiratie en ontmoeting met optredens, lezingen, rondleidingen en medialabs voor alle leeftijden.

CinemAsia is een filmfestival dat het Nederlandse publiek en de Nederlandse culturele sector een breed beeld geeft van het hedendaagse Azië, met zowel nieuwe films die grote populariteit in Azië genieten als films met een sterke artistieke visie. Naast cultuur en entertainment biedt CinemAsia een creatief platform om de zichtbaarheid van Aziatische mediamakers te bevorderen en culturele uitwisselingen tussen Nederland en Azië te stimuleren.

Foto: ©Ruben Terlou – Red Army School (Eerste Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek van de Canon Zilveren Camera 2016)

 

 

 

print
comments powered by Disqus