dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op January 9, 2018 door: Asian News

Eerst aflevering “Door het hart van China”: Mijnen en woestijnen

In de nieuwe VPRO-reisserie Door het hart van China reizen fotograaf Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman in zeven afleveringen van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau– dwars door het hart van China.

Aflevering 1: Mijnen en woestijnen
Ruben reist in de eerste aflevering van Door het hart van China door Binnen-Mongolië en langs de Chinees-Russische grens. De aanhoudende droogte door klimaatverandering in het hoge noorden van China trekt een zware wissel op de levens van Mongoolse herders en mijnwerkers. Op het vergeelde grasland worden nog altijd paardenraces en worstelwedstrijden gehouden. Maar tegelijkertijd worden ook veel veeboeren gedwongen te verhuizen. Ruben ziet hoe de mijnen het landschap vernielen en hij assisteert bij de operatie van een paard.

Over Door het hart van China
In vervolg op de gelauwerde serie Langs de oevers van de Yangtze staat in deze nieuwe serie het leven van de gewone Chinees centraal in bijzondere en spontane ontmoetingen. Ruben Terlou is erbij als enkele opgeschoten Mongoolse boeren een paardenrace houden op de droge graslanden, maar ook wanneer een alleenstaande man op het platteland van Shaanxi wordt begraven met de nodige rituelen. Hij fotografeert homoseksuelen in Beijing, beklimt met knikkende knieën een 90 meter hoge windmolen en kruipt achter kluizenaars aan de grotten van het Zhongnan-gebergte in. Met zijn innemende nieuwsgierigheid weet Terlou zijn gesprekspartners te verleiden tot openhartige gesprekken.

De serie laat China zien terwijl het zich op een kantelpunt in de geschiedenis bevindt; de veranderingen in dit immense land voltrekken zich in razend tempo. Cameraman Joost van Herwijnen legt een China vast dat over een paar jaar niet meer te filmen is. Ook wordt duidelijk dat wat zich op dit moment in het land voltrekt, over tien jaar de rest van de wereld staat te wachten.

Interactive
Ook online neemt Ruben Terlou de kijker mee op reis, en wel met bijzondere verhalen die zich volledig bínnen zijn foto’s afspelen. Op de interactieve site kan de kijker zelf gedetailleerde fotografische tableaus van mensen en landschappen verkennen, die stap voor stap hun verhalen prijsgeven. Met audio begeleidt Ruben Terlou de bezoeker.

Door het hart van China is te zien vanaf zondag 14 januari 2018 om 20.15 uur op NPO 2.

Presentatie en fotografie: Ruben Terlou
Regie en samenstelling: Maaik Krijgsman
Productie: De Haaien in coproductie met de VPRO

Foto: Ruben Terlou – Door het hart van China  ©Joost van Herwijnen

Meer informatie vind je op vpro.nl/china.

 

 

print
comments powered by Disqus