Eerder hebben we kennis kunnen maken met enkele traditionele Chinese desserts in de vorm van cake of pudding. Maar zoals we weten heeft de Chinese keuken een enorme variatie aan diverse soorten toetjes. Een typische soort die aanzienlijk verschilt van de westerse keuken is de ‘Tong Sui’ (糖水), oftewel de suikersoep. ‘Tong Sui’ wordt verwezen naar een zoete, warme soep die meestal aan het einde van een maaltijd wordt geserveerd. Vooral in Hong Kong is deze vorm van zoetigheid erg populair en de mogelijke combinaties voor deze soepen zijn oneindig. In deze editie zullen weer diverse soorten populaire Chinese desserts, waaronder ‘Tong Sui’, worden uitgelicht.
Zwarte sesamsoep (黑芝麻糊)
Dit is wellicht de meest populaire dessertsoep van Hong Kong. De zwarte sesamsoep wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt van zwarte sesamzaadjes en is geheel zwart van kleur. Over het algemeen wordt dit dessert warm geserveerd. Het heeft een vrij dikke structuur en door toevoeging van Chinese kandijsuiker is het zoet van smaak. Veel Chinezen geloven dat deze zwarte dessertsoep goed is voor zwart haar en vergrijzing van het haar voorkomt. Wetenschappelijk gezien is dit nooit bewezen, maar dit dessert kan zeker geen kwaad, want het zit vol met vitaminen, mineralen en vezels.
Zoete tofupudding (豆腐花) Doufuhua, oftewel de zoete tofupudding behoort tot een van mijn favoriete Chinese desserts. Deze simpele traditionele pudding is vrijwel in elke winkelstraat van Hong Kong wel te vinden. Vaak wordt de afgewerkte Doufuhua opgeslagen in een grote houten emmer, waarna het geserveerd wordt in een klassieke kom en op smaak wordt gebracht met een schep zoete siroop. De structuur is heerlijk zacht zodat je het bijna als een soort soep kunt ‘drinken’. Om deze delicatesse te proeven moet je er echter wel vroeg bij zijn, want vaak hebben de beste kraampjes slechts een gelimiteerd aantal te koop om hun versheid te garanderen.
Tapiocapudding/soep (西米露) Als je weleens in een Chinees dimsumrestaurant hebt gegeten, dan is het heel waarschijnlijk dat je deze dessertsoep aan het einde van de maaltijd geserveerd kreeg. De Sai Mai Lo is een bekend Kantonees dessert die bestaat uit tapiocaparels en kokosmelk. Ook bij dit soepje wordt de zoetheid verkregen door kandijsuiker, maar de smaken kunnen verschillen door de toegevoegde ingrediënten. Zo kan dit dessert onder andere gecombineerd worden met taro, pompoen, meloen of mango.
Rode bonensoep (紅豆沙)
Een ander populair dessert is de rode bonensoep welke afkomstig is uit de zuidelijke delen van China.
De rode bonen staan ook bekend als Azukibonen en ze worden relatief vaak gebruikt bij Aziatische desserts. Ook zijn ze rijk aan ijzer en volgens de Chinese geneeskunde goed voor de bloedsomloop. Er zijn veel verschillende interpretaties van de rode bonensoep. Een bekende is de Kantonese versie waarbij de bonen lang gekookt worden totdat het zetmeel in de bonen vrij komt en het een zanderige textuur krijgt. In Hong Kong draagt dit dessert dan ook letterlijk de naam ‘rode bonenzand’. Verder is het niet ongebruikelijk om gedroogde mandarijnschil toe te voegen aan dit zoete dessert.
Tegenover de rode bonensoep staat de groene bonensoep (绿豆沙), welke wordt gemaakt van mungbonen. Er wordt gezegd dat de rode bonensoep staat voor ‘warm’ en de groene bonensoep staat voor ‘koel’, waarmee men doelt op de Yin en Yang van het lichaam. Afhankelijk van de fysieke staat kan men dan de juiste soep drinken om het lichaam weer in balans te brengen.