dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op April 9, 2013 door: Asian News

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken

Voor even lijkt het alsof je ons vreedzame kikkerlandje hebt verlaten en waan je jezelf in de levendige drukte van de Chinese wereld. Grote ronde tafels bezet met zowel ouderen als kinderen. Iedereen praat door elkaar heen en alles gaat beduidend sneller. De vluchtige bediening suist bliksemsnel voorbij en voor je het weet staan de gerechten van jouw pas ingeleverde bestelling al op tafel.
Dit is het typische plaatje voor een middagje dimsummen, onder de Chinezen beter bekend als Yam Cha, wat letterlijk vertaald ‘thee drinken’ betekent. Bij Yam Cha staan gezelligheid en samenkomst van familie en/of vrienden centraal.

Service heeft hier duidelijk een andere betekenis dan de meeste mensen in Nederland zullen verwachten. Geen uitgebreide uitleg waarbij je beleefd instemmend meeknikt aan de opgenoemde ingrediënten waar je in feite nog nooit van je leven van hebt gehoord, maar gewoon een snelle efficiënte bediening zonder poespas die ervoor zorgt dat jouw hongergevoel tijdig wordt gestild. En dit alles tegen een betaalbare prijs, zonder dat de kwaliteit van de gerechten onder doet voor een luxe sterrenrestaurant. De snelheid waarbij zulk hoog kwaliteit en gevarieerd voedsel geserveerd kan worden is werkelijk een culinaire kunst.
In China wordt dimsum vaak ietwat anders geserveerd dan in Nederland. De energieke reuring blijft weliswaar aanwezig, maar deze wordt nog eens extra versterkt door de hectiek van voortgeduwde karretjes die jouw tafel keer op keer weer passeren. Bewapend met schort en stempeltje trekken de Chinese dames ten strijde om zoveel mogelijk klanten van de dimsum-gerechten uit hun karretje te voorzien. En het concept is simpel. Voor elk gerecht dat je uitkiest krijg je een stempel op de kaart in de juiste prijsklasse, waarmee je aan het eind van de maaltijd gemakkelijk kunt afrekenen.
In sommige restaurants kun je er vanaf zes uur in de morgen al terecht voor een uitgebreid dimsum-ontbijt. Vooral ouderen hebben vaak de gewoonte om ’s ochtendsvroeg bij elkaar te komen voor zo een gezellig morgenmaal.

In Nederland zijn dimsum-restaurants tegenwoordig in elke Chinatown wel te vinden. Jarenlang kon je er terecht voor een uitgebreide lunch, maar door de grote vraag worden de verfijnde delicatesses nu ook geserveerd voor het diner. En het aanbod is groot. Van gestoomd tot gebakken tot frituur, van broodjes tot pasteitjes, van noedels tot cakejes, hartig, zoet, warm of koud. De diversiteit van smakencombinaties lijkt oneindig, maar door de kleine porties waarin ze geserveerd worden is het toch mogelijk om, uiteraard onder het genot van een kopje thee, een groot aantal verschillende dimsum per maaltijd te ervaren.
Yam Cha werd overigens niet altijd als maaltijd geconsumeerd. Naar verluid was het beruchte dimsummen ooit begonnen als een snack. Het verhaal gaat dat er lang geleden theehuisjes waren gevestigd langs een drukke handelsroute. Hier konden reizigers uitrusten van hun reis en een kopje thee drinken. Vaak fungeerden deze theehuisjes ook als een ontmoetingsplaats tussen handelaren of zakenlieden. Door het toenemende aantal passanten besloten de eigenaren van de theehuisjes naast thee ook diverse hapjes aan te bieden. En dit was een succes, vooral toen bleek dat de combinatie met thee bevorderlijk was voor de spijsvertering. Uit de populaire kleine hapjes zijn uiteindelijk wel meer dan 2000 verschillende soorten dimsum-gerechten ontstaan.

Ondanks de opkomst van steeds meer vernieuwende concepten in de Aziatische keuken, blijven dimsum-restaurants veelbezocht en ziet het ernaar uit dat zij standvastig hun geliefde positie zullen behouden. De reden hiervoor is simpel; traditionele gerechten van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs zal altijd en overal worden gewaardeerd. Door hun grote variëteit en uitzonderlijke smaken maken zij hun naam Dim Sum, wat letterlijk ‘raakt het hart’ betekent, meer dan waard.

 

 

print
comments powered by Disqus

Gerelateerde berichten

Ma Po tofu Sichuan klassieker chinees gerecht Mapo grootmoeder

Szechuan keuken; een keuken met pit

Szechuan In het zuidwesten van China liSzechuan In het zuidwesten van China li

Lees meer »
gezond kimchi korea keuken pittig lekker koreaans

Gezond genieten met Kimchi

De Koreaanse keuken staat vooral bekend De Koreaanse keuken staat vooral bekend

Lees meer »

Een simpel gekookt eitje?

Het komt regelmatig voor dat we een eitjHet komt regelmatig voor dat we een eitj

Lees meer »

Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de Bubble Tea is al jarenlang één van de

Lees meer »