dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op September 4, 2013 door: Asian News

De beste sushi ter wereld

Jiro Ono’s 3-sterren sushi: “Uiterste eenvoud schept zuiverheid”

Tegenwoordig zien we steeds meer sushi restaurants opkomen. Van all-you-can-eat tot lopende band tot à la carte. Je zou denken dat iedereen wel weet wat sushi is en hoe het smaakt. Maar wat als de sushi die wij eten slechts een fractie is van hoe sushi werkelijk kan smaken? Wat als er ergens sushi bestaat dat ons de ultieme umami-beleving kan laten ervaren?

Verborgen ondergronds bij een metrostation in Tokio, Japan zit een kleine sushibar genaamd Sukiyabashi Jiro. Het restaurant heeft slechts tien zitplaatsen en serveert enkel sushi. De toiletten zijn buiten te vinden en het interieur oogt simpel, bijna amateuristisch. Maar laat je niet misleiden door de discretie en eenvoud van dit restaurant. De 85-jarige sushichef Jiro Ono heeft hier zijn gehele leven gewijd aan het creëren en verbeteren van sushi, en met succes. Ondanks het ontbreken van het luxueuze binnenwerk en bijzondere wijnen is dit bescheiden restaurantje bekroond met maar liefst drie Michelinsterren.

chef, beste sushi, 3 michelin, michelinsterren, tokio, undergroundJiro Ono wordt beschouwd als werelds beste sushichef. Ongeacht zijn hoge leeftijd is pensionering voor hem geen optie. Tot op de dag van vandaag staat hij nog dagelijks zelf in het restaurant om zijn klanten van sushi te voorzien. En zo lang hij het fysiek aankan en mensen hem nog aan willen zien zal hij dit blijven doen. De reden hiervoor is simpel: Sushi’s maken is zijn leven.

Toen Sukiyabashi Jiro zijn derde Michelinster uitgereikt kreeg waren veel mensen verbaasd. Dit was namelijk uniek voor zo een simpel restaurant. Maar inspecteurs waren overtuigd: ‘Jiro’s sushi is altijd voortreffelijk, de kwaliteit is constant en we zijn nog nooit teleurgesteld.’ Het kon dus niet anders dat Jiro de drie befaamde sterren toegekend kreeg.

Van kleins af aan wist Jiro al dat sushi zijn passie zou worden. Hij zag letterlijk in zijn dromen hoe hij sushi kon verbeteren en perfectioneren. Hij sprong dan midden in de nacht op om zijn ideeën vast te leggen. Maar vanaf zijn 9e jaar was Jiro al op zichzelf aangewezen om op eigen benen te leren staan. Hij werd uit huis gezet en wist toen dat hij hard moest werken om niet onder een brug te hoeven slapen. Zijn ouders kende hij nauwelijks. Hij woonde tot zijn 7e jaar bij zijn vader en weet te vertellen dat zijn vader het toen niet slecht had. Hij vervoerde mensen heen en weer over de rivier en verdiende daar goed geld mee, maar toen dat ophield stortte zijn wereld in. Hij begon te drinken en later kwam hij te werken in een legerfabriek, waar hij naar verluidt ook overleed.

Door zijn moeilijke jeugd is Jiro hard en streng geworden. Zo ook voor zijn eigen twee zonen. Zijn oudste zoon Yoshikazu probeert in de voetsporen van zijn vader te treden, maar dit is geen gemakkelijke opgave. Van hem wordt verwacht dat hij het levenswerk van zijn vader zal voortzetten, maar gevreesd wordt dat hij altijd slechts in de schaduw van zijn vader zal blijven.

Hoewel Jiro al de hoogste erkenning door Michelin heeft gekregen vindt hij dat de top nog lang niet bereikt is. Zijn doel is immers niet het succes, maar perfectie. Bij hem staat kwaliteit voorop en daarvoor gebruikt hij alleen de beste ingrediënten: ‘Elk ingrediënt heeft een ideaal moment waarop het de beste smaak heeft. Die timing moet je leren herkennen en toepassen.’
Door zijn onverzadigbare verlangen naar superioriteit streeft hij er nog elke dag naar om beter te worden. ‘Het kan altijd iets beter, en niemand weet waar de top is. Ik geloof dat perfectie nog steeds niet behaald is.’

Als je op zoek bent naar een gezellig avondje uit moet je overigens niet bij Jiro zijn. Jiro is streng, kritisch en observeert elke klant nauwkeurig. Veel klanten vinden het spannend om bij Jiro te eten. Ze worden er zelfs zenuwachtig van. Maar de kritische instelling van Jiro heeft zijn redenen. Om rekening te kunnen houden met de wensen van zijn klanten let hij op elk klein detail. Zo maakt hij bijvoorbeeld verschil in de grootte van zijn sushi voor vrouwen en mannen, en houdt hij er rekening mee of je links- of rechtshandig bent. De sushi wordt als het ware speciaal op maat gemaakt om de klant een ultieme smaakbeleving te laten ervaren.
Sushi ebi, garnalen, jiro, beste sushi ter wereld, asiannl, asiannews, tokio

Voor een dagmenu bij Jiro betaal je, afhankelijk van de visprijzen, zo een 30.000 yen. Het bestaat uit ongeveer 20 stuks sushi’s welke per stuk worden geserveerd. Ben je een snelle eter? Dan zou het zomaar kunnen dat je binnen 15 minuten weer buiten staat. Maar als je een echte sushi liefhebber bent dan zou ik zeker overwegen om hiervoor een trip naar Tokio te boeken. Recensenten beschrijven Jiro’s dagmenu zelfs als een muziekstuk, een sushireeks in een fraaie cadans als een symfonie. Jiro maakt ongetwijfeld zijn drie sterren waar; een uitzonderlijke keuken die een reis waard is.

 Bron: Jiro dreams of sushi, a film by David Gelb (2011)

 

 

print
comments powered by Disqus

Gerelateerde berichten

Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de Bubble Tea is al jarenlang één van de

Lees meer »

Een simpel gekookt eitje?

Het komt regelmatig voor dat we een eitjHet komt regelmatig voor dat we een eitj

Lees meer »
gezond kimchi korea keuken pittig lekker koreaans

Gezond genieten met Kimchi

De Koreaanse keuken staat vooral bekend De Koreaanse keuken staat vooral bekend

Lees meer »
dimsum chinese gerechten yamcha restaurant verfijnd culinair AsianNL

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken

Voor even lijkt het alsof je ons vreedzaVoor even lijkt het alsof je ons vreedza

Lees meer »
Ma Po tofu Sichuan klassieker chinees gerecht Mapo grootmoeder

Szechuan keuken; een keuken met pit

Szechuan In het zuidwesten van China liSzechuan In het zuidwesten van China li

Lees meer »
kikker sashimi japan AsianNL Asian News rauw levend vers restaurant gruwelijk

Vers, verser, levend!

Bij het eten van kikkerbilletjes denken Bij het eten van kikkerbilletjes denken

Lees meer »