dutch versionchinese version

lifestyle

Gepubliceerd op November 7, 2013 door: Asian News

Eten wat de hete pot schaft

Hoewel het nu ’s ochtends nog veel te donker is, de verwarming weer opgestookt moet worden en voor de meeste mensen de winterdepressie weer voor de deur staat, hebben wij als Chinezen gelukkig toch nog iets om naar uit te kijken.
Gewapend met metalen mandjes en eetstokjes staan we klaar om de hete pan met overheerlijke bouillon te bestormen. Uiteraard hebben we het hier over de Huo Guo (火鍋), oftewel de Chinese hotpot of fondue. Juist tijdens de gure wintermaanden is deze manier van dineren onmisbaar. De gezelligheid en warmte tijdens het gehele proces van bereiding tot consumeren maakt het geheel tot een waar feestje.

Als we gaan zoeken naar de herkomst van de Chinese hotpot moeten we zeker meer dan duizend jaar terug in de geschiedenis. Men gebruikte destijds houtskool of andere brandstof om keramieken of metalen potten mee te verwarmen. Waar precies de oorsprong ligt is echter nog altijd onduidelijk. Sommigen beweren dat de hotpot is ontstaan in het koude noorden van China waar men deze manier van bereiding gebruikte om zichzelf warm te houden. Anderen beweren weer dat de oorsprong in Sichuan of zelfs in Mongolië ligt, maar er zijn onvoldoende historische gegevens om deze stellingen te ondersteunen. Wel kunnen we vaststellen dat de Chinese hotpot behoort tot de gezonde maaltijden.
De hete dampen die vrij komen zorgen voor voedzame energie en verbeteren de bloedcirculatie. Bovendien wordt er, anders dan bakken of frituren, vrijwel geen extra oliën toegevoegd. Verder gebruikt men veel natuurlijke verse producten en zorgt de grote diversiteit voor de benodigde voedingswaarden.

Een Chinese hotpot is qua sfeer goed te vergelijken een Franse kaasfondue of gourmet. Met een gezelschap zit je gezamenlijk aan een hete pan en maak je jouw eigen hapjes klaar. Verschillende rauwe hapjes worden van tevoren klaargezet die je dan tijdens het hotpotten zelf gaar kunt koken in de hete bouillon. Hierbij wordt gebruik gemaakt van individuele metalen mandjes en eetstokjes. Wel moet er rekening gehouden worden met de verschillende bereidingstijden van de ingrediënten. Zo moet bijvoorbeeld een stuk kipfilet een stuk langer blijven koken dan een stukje rundvlees. Verder is het ook niet onbelangrijk om lepels en eetstokjes voor de rauwe dingen goed gescheiden te houden, aangezien niemand zit te wachten op een voedselvergiftiging. Nadat jouw hapje goed gegaard is volgt de laatste, en voor velen essentiële stap, namelijk de saus. De variatie voor de dipsaus is enorm breed, maar omvat meestal sojasaus, sambal, Sha Cha saus, teriyakisaus, sesamzaadpasta, knoflook of koriander. Hierin mag je gerust vrij combineren totdat je jouw persoonlijke favoriete saus hebt gecreëerd, want smaken verschillen nu eenmaal.

Welke ingrediënten en wat voor soepbasis er worden gebruikt voor de hotpot verschilt per origine.
Eén van de bekendste is de Chong qing hotpot, welke gekenmerkt wordt door zijn pittigheid. Hiervoor worden speciale Sichuan pepers gebruikt die zo pikant zijn dat ze een verdovend effect op de tong geven. Deze hotpot kleurt letterlijk donderrood van de pepers en chili die er in drijven, dus zorg ervoor dat je een sterke maag hebt en voorbereid bent op een enorme zweetbui alvorens je hieraan begint. Qua ingrediënten is de keuze zeer gevarieerd, maar rund- en lamsvlees, vis(balletjes), garnalen, noedels, tofu en verschillende soorten paddenstoelen en groentes zijn meestal niet te missen. Naast deze ‘standaard’ gerechten behoren ook uitzonderlijke hapjes als varkensbloed, lever of andere ingewanden tot de favorieten voor hotpot onder de Chinese bevolking.

Mocht je het niet zo hebben van pittigheid en pepers dan kun je ook kiezen voor een heldere bouillon, welke onder andere wordt getrokken uit kippen- of varkensbotten. De smaak van deze bouillon wordt steeds aromatischer naarmate er meer ingrediënten in worden gekookt. Maar tegenwoordig kiezen ook veel mensen voor de half-om-half hotpot, waarbij de hete pan in tweeën wordt gedeeld met een pittige kant en een neutrale kant. Zo is er voor ieder wat wils en kun je bovendien de hete Sichuan pepers ietwat draagbaarder maken door van beide walletjes te eten.

 

 

 

print
comments powered by Disqus

Gerelateerde berichten

chinees dessert, dessertsoep, tong sui, dimsum, asianNL, asian news

Een soepje achteraf

Eerder hebben we kennis kunnen maken metEerder hebben we kennis kunnen maken met

Lees meer »
kikker sashimi japan AsianNL Asian News rauw levend vers restaurant gruwelijk

Vers, verser, levend!

Bij het eten van kikkerbilletjes denken Bij het eten van kikkerbilletjes denken

Lees meer »
Ma Po tofu Sichuan klassieker chinees gerecht Mapo grootmoeder

Szechuan keuken; een keuken met pit

Szechuan In het zuidwesten van China liSzechuan In het zuidwesten van China li

Lees meer »
dimsum chinese gerechten yamcha restaurant verfijnd culinair AsianNL

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken

Voor even lijkt het alsof je ons vreedzaVoor even lijkt het alsof je ons vreedza

Lees meer »
gezond kimchi korea keuken pittig lekker koreaans

Gezond genieten met Kimchi

De Koreaanse keuken staat vooral bekend De Koreaanse keuken staat vooral bekend

Lees meer »

Een simpel gekookt eitje?

Het komt regelmatig voor dat we een eitjHet komt regelmatig voor dat we een eitj

Lees meer »

Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de Bubble Tea is al jarenlang één van de

Lees meer »
Jiro Ono, sushi, sushichef, tonijn, maguro, sashimi, toro, chu-toro

De beste sushi ter wereld

Jiro Ono’s 3-sterren sushi: “UiterstJiro Ono’s 3-sterren sushi: “Uiterst

Lees meer »