Bubble Tea

Bubble Tea is al jarenlang één van de populairste drankjes in Azië en doet sinds kort ook in Nederland zijn intrede. In verscheidene grote steden in Nederland rijzen er steeds meer Bubble Tea speciaalzaken op, en het lijkt behoorlijk wat nieuwsgierigheid onder het publiek op te wekken. Door de verschillende variaties die mogelijk zijn is de keuze groot en is er voor iedereen wel een passend theedrankje te combineren.

Bubbels
Bubble Tea wordt ook wel parel melkthee of Boba genoemd en is een mix van ijsgekoelde of hete gezoete thee en melk, fruit of siroop. Welke ingrediënten er exact worden gebruikt kan verschillen per theehuis. Er worden meestal verschillende soorten zwarte thee, groene thee of melk gebruikt om de basis van dit theedrankje te vormen. Hierbij zijn Oolong thee en Earl Grey thee de meest voorkomende zwarte thee, en Jasmijnthee wordt het meest gebruikt als groene thee. De melk in de thee is optioneel, maar in de meeste Bubble Tea speciaalzaken wordt dit wel gebruikt. Vaak worden er Tapioca balletjes toegevoegd, de zogenaamde ‘parels’ of ‘Boba’, maar tegenwoordig worden er ook andere toppings gebruikt, zoals jelly stukjes, kokos of popping balletjes met verschillende fruitsmaken. De naam Bubble Tea komt voort uit het feit dat het mengsel tijdens de bereiding flink wordt geschud, waardoor de de karakteristieke bubbels ontstaan. Ook kunnen de ‘bubbles’ verwijzen naar de Tapioca balletjes.

Taiwan
Het geliefde theedrankje komt oorspronkelijk uit Taiwan en is rond het jaar 1980 gecreëerd. De exacte uitvinder van de Bubble Tea is onduidelijk, maar er wordt gespeculeerd dat het is ontstaan in een theehuisje in Taichung, Taiwan, waar zoete Tapioca balletjes in de thee werden geschonken tijdens een vergadering. Dit beviel de vergadermensen zo goed, dat het theehuis besloot deze theedrank in hun menu op te nemen. Dit werd uiteindelijk één van de meest verkochte items van het theehuisje.
Een andere theorie komt van een theehuis in Tainan, Taiwan. De eigenaar maakte hier thee door gebruik te maken van traditionele witte Tapioca, wat leek op echte parels. Pas later werden de witte parels vervangen door de zwarte versie zoals we die nu kennen.

Populariteit
Bubble Tea trok in de eerste instantie niet veel interesse in de rest van Taiwan en Azië. De theedrank werd namelijk pas echt populair toen het verscheen in een Japans televisieprogramma. Japan werd namelijk toen al vaak gezien als voorbeeld als het ging om mode en trends.
Pas rond 1990 werd Bubble Tea welbekend onder de Taiwanezen en de rest van Azië. In de jaren die daarop volgden verspreidde zich zijn bekendheid ook in Europa en andere landen, zoals Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Amerika.
Sinds juni 2012 begon het fastfoodrestaurant McDonald’s in verschillende McCafé locaties in onder andere Duits-land de Bubble Tea aan te bieden, wat zijn populariteit in Europa nog meer vergrootte.
De fastfoodketen bood klanten de keuze uit talloze verschillende fruitsiropen, waardoor het mogelijk werd om tot wel 250 verschillende smaakcombinaties te creëren. Critici vonden echter dat de authenticiteit van de originele Bubble Tea hierdoor ver te zoeken was.

Verkrijgbaar
De thee met balletjes is nu dus ook in Nederland te verkrijgen, en de Bubble Tea speciaalzaken lijken het goed te doen. In de eerste instantie trokken de speciaalzaken voornamelijk de aandacht van Aziatische jongeren in Nederland, die het drankje die ze kenden uit Azië ook wilden proeven in Nederland. Al gauw werd het populaire drankje voorgesteld aan hun Nederlandse vrienden, waardoor er nu ook steeds meer bekendheid ontstaat onder de Nederlandse gemeenschap.
Of deze Taiwanese theespecialiteit een blijvende trend zal blijven in Nederland zullen we nog moeten afwachten, maar als we kijken naar de enorme rage in andere landen ziet het ernaar uit dat de Bubble Tea trend ook in Nederland aan zal houden.