Editie 529 zal verschijnen op: 05-06-2024
Verblijfsvergunning ingetrokken bij hoofdverblijf buiten Nederland
De houder van een Nederlandse verblijfsvergunning dient zijn hoofdverblijf te hebben in Nederland. Dit volgt uit de Vreemdelingenwet.
Op basis van artikel 18 en 19 van de Vreemdelingenwet kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst uw verlengingsaanvraag afwijzen en de aan u verleende verblijfsvergunning intrekken, als de IND van mening is dat uw hoofdverblijf naar het buitenland is verplaatst. Het gevolg daarvan is heel ernstig. Degene die wegens “verplaatsing hoofdverblijf” zijn verblijfsvergunning heeft verloren, kan in principe geen nieuwe verblijfsvergunning verkrijgen. Indien iemand toch zijn verblijf in Nederland wenst voort te zetten, dient hij eerst terug te keren naar zijn land van herkomst, waar hij een nieuwe MVV moet aanvragen.
Bij het beoordelen van de vraag of iemand zijn hoofdverblijf buiten Nederland heeft gevestigd, gebruikt de IND objectieve maatstaven. Dit blijkt uit de beleidsregels van de IND. Volgens deze beleidsregels zal de IND in ieder geval tot de conclusie komen dat het hoofdverblijf naar het buitenland is verplaatst, als de vreemdeling langer dan zes achtereenvolgende maanden buiten Nederland is verbleven.
Wat kennismigranten en studenten betreft hebben de beleidsregels bijzondere bepalingen. De IND neemt aan dat geen sprake is van verplaatsing van het hoofdverblijf buiten Nederland als de vreemdeling een verblijfsvergunning ‘kennismigrant’ heeft en niet langer dan acht maanden arbeid buiten Nederland verricht mits de vreemdeling aan de voorwaarden van de verblijfsvergunning blijft voldoen.
In de praktijk checkt de IND dikwijls of u nog ingeschreven staat in de BRP. Als u niet langer ingeschreven staat in de BRP en/of u in de BRP als niet-ingezetene wordt aangemerkt, is het waarschijnlijk dat de IND tot de conclusie zal komen dat u het hoofdverblijf buiten Nederland heeft gevestigd. Wanneer wordt u uitgeschreven uit de BRP? Op grond van de Wet BRP kunt u ambtshalve uitgeschreven worden uit de BRP, als het college van B&W van mening is dat u niet langer in de desbetreffende gemeente woont. Bijvoorbeeld, als uw leerplichtige kind een tijdje niet naar school gaat, krijgt u waarschijnlijk bezoek van de leerplichtambtenaar. Als de ambtenaar u noch uw kind kan vinden, zal de ambtenaar deze informatie doorgeleiden naar de afdeling burgerzaken. Daarom is het van belang om te weten dat, als u houder bent van een Nederlandse verblijfsvergunning, uw hoofdverblijf in Nederland gevestigd dient te zijn.
Als u vragen heeft of meer informatie wilt, kunt u altijd contact met ons opnemen. Mynta Law te Den Haag, +31 (0) 70 205 1160 of +31 (0) 70 205 1162. U kunt ons ook toevoegen op WeChat: NL0702051162.
comments powered by Disqus