dutch versionchinese version

column

Gepubliceerd op January 18, 2013 door: Asian News

Goed nieuws: vanaf nu mag u bij een gerechtelijke procedure uw eigen advocaat kiezen op kosten van uw rechtsbijstandverzekeraar!

Goed nieuws voor degenen met een rechtsbijstandsverzekering die hun eigen advocaat willen kiezen! Het Europese Hof van Justitie heeft op 7 november 2013 bepaald dat rechtsbijstandverzekeraars hun verzekerden een vrije advocaatkeuze moeten bieden. Deze vrije advocaatkeuze geldt bij alle procedures, dus ook procedures waarvoor procesvertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht is zoals in het arbeidsrecht, ontslagrecht en het huurrecht. Uiteraard moet er wel dekking bestaan voor het betreffende rechtsgebied.

Waarom is er eigenlijk een vrije advocaatkeuze? Wat betekent de uitspraak van het Europese Hof van Justitie voor uw rechtsbijstandsverzekering? In dit artikel gaan wij dit aan u uitleggen.

Waarom bestaat het recht op vrije advocaatkeuze?
De vrije advocaatkeuze is ten eerste een recht die een ieder toekomt. De vrije advocaatkeuze heeft als doel het zoveel mogelijk voorkomen van belangenconflicten. Het is voorstelbaar dat belangenconflicten zich kunnen voordoen indien de rechtzoekende voor de oplossing van zijn zaak alleen terecht kan bij de jurist of advocaat die in dienst is van de rechtsbijstandverzekeraar. De rechtsbijstandverzekeraar heeft andere belangen (bijvoorbeeld zoveel mogelijk winst behalen door zoveel mogelijk kosten te besparen) die niet gelijk zijn aan de belangen van verzekerde (bijvoorbeeld het aanhangig maken van een dure gerechtelijke procedure om zijn of haar recht te halen).

Daar werd in ieder geval voor gevreesd door de Europese wetgever, zodat een recht op vrije advocaatkeuze bestaat. Wat is er veranderd?

Voor de uitspraak
Voor de uitspraak van het Europese Hof van Justitie mocht de verzekerde met een rechtsbijstandverzekering alleen zelf een advocaat kiezen als de rechtsbijstandverzekeraar ermee instemt of als er sprake is van een belangenconflict (bijvoorbeeld als beide partijen bij dezelfde verzekeraar zijn verzekerd). Veel juridische zaken werden doorgaans dus standaard gevoerd door de juristen van de rechtsbijstandverzekeraars zonder dat de verzekerde goed is geïnformeerd over het recht om een eigen advocaat te kiezen.

Na de uitspraak
Door de uitspraak van 7 november 2013 heeft u nu het recht om in iedere gerechtelijke en administratieve procedure zelf een advocaat te kiezen. Dus ook voor een procedure waarvoor bijstand door een advocaat niet verplicht is, aldus het Europese Hof van Justitie.

Het feit dat in de polisvoorwaarde kan staan dat een verzekerde pas een eigen advocaat mag kiezen indien de rechtsbijstandverzekeraar dit nodig vindt, maakt dit niet anders. Instemming van de rechtsbijstandverzekeraar is immers niet (meer) vereist. Indien u dus een eigen advocaat wilt kiezen, dient uw rechtsbijstandverzekeraar deze advocaatkosten in principe volledig te vergoeden. Het moet hierbij wel gaan om redelijk gemaakte advocaatkosten. Het moge duidelijk zijn dat een advocaat niet toegestaan is om een bovenmodaal honorarium in rekening te brengen bij uw verzekeraar.

De uitspraak van 7 november 2013 betekent verder onder meer dat de rechtsbijstandverzekeraar de keuzemogelijkheid van u als verzekerde niet mag beperken tot hun eigen (interne) advocaten of juristen. Een bepaling in de polisvoorwaarden dat een door de rechtsbijstandverzekeraar aangewezen advocaat een hogere dekking heeft dan een door u als verzekerde gekozen advocaat is dus niet toegestaan. Dit beperkt immers de vrije keuzemogelijkheid van de verzekerde.

Waarover bepaalt de rechtsbijstandverzekeraar nog?
Het Europees recht stelt voor de vrije advocaatkeuze wel als vereiste dat er sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure. De vrije advocaatkeuze geldt dus alleen voor een procedure. In een buitengerechtelijk traject – dit is bijvoorbeeld de adviesfase – is de rechtsbijstandverzekeraar geheel vrij om te bepalen wie dat advies geeft, een eigen jurist of een eigen door haar aangezochte advocaat.

Daarnaast staat het moment van inschakelen van een advocaat ter beoordeling van de rechtsbijstandverzekeraar. Het is mogelijk dat de rechtsbijstandverzekeraar en de verzekerde over het moment van inschakelen van de advocaat van mening verschillen. Voor dergelijke geschillen kunt u met een beroep op de geschillenregeling een klachtenprocedure opstarten.

Conclusie
De uitspraak van het Europese Hof van 7 november 2013 heeft veel veranderd op het gebied van de rechtsbijstandsverzekering. Het recht om een eigen advocaat te kiezen is verduidelijkt. U hoeft dus niet (meer) genoegen te nemen met een jurist of advocaat die bij de rechtsbijstandverzekeraar in dienst is of een langdurig contract mee heeft. U hebt het recht om een eigen advocaat uit te kiezen, indien u zich er beter bij voelt!

Tung Wee Phea & Yuen Yee Au Yeung

Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Omdat elke situatie anders is, is een advies op maat aangeraden.

print
comments powered by Disqus