dutch versionchinese version

chinezennederland

Gepubliceerd op November 6, 2017 door: Asian News

Het STN Taijiquan festival pakt dit jaar groots uit in Utrecht

Elk jaar vindt in november het STN taijiquan festival plaats waar ‘Tout Tai Chi’ acte de présence geeft. Dit jaar is het een bijzonder festival vanwege het 35-jarig bestaan van de STN. Ter ere van dit jubileum wordt dit jaar groots uitgepakt met een overstelpend aanbod aan workshops, lezingen en competities op het Taijiquan Festival dat in Utrecht wordt georganiseerd.

Competities
Voor wie dacht dat taijiquan geen wedstrijdsport is: er zijn maar liefst 32 verschillende competities waar je aan mee kunt doen. Een deskundige jury beoordeelt zo’n beetje elke vorm van elke stijl. Je kunt zelfs je hele taijischool meenemen om te (laten) zien op welk niveau de jury jullie taiji-beoefening inschat.

Wat ook beslist een aanrader is, is meedoen met de pushing hands competitie. Ook hier zijn verschillende varianten in. Het is erg leuk om te ervaren hoe andere scholen en andere stijlen omgaan met het onderdeel dat toch wel het dichtst bij de oorsprong van taijiquan ligt: vechtkunst. Kan je ook nog zacht blijven en meegaan met elke beweging van je tegenstander  als er een erepodium en een beker of een medaille aan de horizon blinkt?

Markt
Bezoekers die niet aan de competities mee willen doen, kunnen zich moeiteloos een hele dag op het Festival vermaken. En de kinderen die ze meenemen ook. Natuurlijk is er weer een markt waar van alles op taiji- en qigong-gebied te koop is. En natuurlijk kun je je ogen uitkijken naar de vele wedstrijdvormen, die je vanaf de tribune in de grote hal kunt bekijken. Maar het meest steek je ongetwijfeld op van de workshops waar je zelf aan kunt meedoen. Nergens vind je zoveel uitnodigende taiji-workshops bij elkaar.

Internationale topleraren
Twee internationale topleraren nemen een centrale plaats in in het workshopprogramma: Tary Yip uit Engeland en Frank Marquardt uit Duitsland. In de lunchpauze geven beide topleraren een demonstratie van hun kunnen in de grote hal. Aansluitend daarop geven ze twee workshops in de kleine zalen. En als je bij één van hen verder wilt leren kun je op de zondag na het Festival meedoen met een masterclass van een hele dag. De Chen style masterclass van Frank Marquardt wordt in Baarn georganiseerd. De Sun style liefhebbers moeten voor de masterclass met Tary Yip in Nes aan de Amstel zijn.

Lezingenprogramma
De overige workshops zijn zo ingedeeld dat zowel degenen die taijiquan voor gezondheid beoefenen als de vechtkunstliefhebbers aan hun trekken komen. In het workshopoverzicht zijn deze soorten en smaken met kleurcodes aangegeven. De Marius Buitingzaal is de hele dag gereserveerd voor lezingen. Ster van het lezingenprogramma is de Chinese schrijfster Lulu Wang, die een prachtig boek heeft geschreven over Chinees eten. Daarin vermeldt ze niet alleen de lekkerste recepten, maar ze vertelt ook veel over de geschiedenis van het eten en de aanpassingen die de Chinese restaurants hier hebben doorgevoerd. Acupuncturiste Yenna Zhang deelt haar kennis van drukpunten en meridianen met ons. Als je taijiquan beoefent is het ook leuk om wat basiskennis te hebben van de Chinese tekens waar Lieve Gulikers alles van weet. Voor taiji-beoefenaars is de manier van denken achter de wonderlijke Chinese schrijfwijze wellicht heel herkenbaar. 

Meer informatie
Al met al zijn er teveel workshops om ze hier allemaal te vermelden. Het complete programma met een uitgebreide beschrijving van alle workshops kunt u vinden op www.taijiquan.nl

 

 

 

print
comments powered by Disqus