dutch versionchinese version

chinezennederland

Gepubliceerd op July 27, 2016 door: Asian News

20-jarig jubileum NBSO’s in China

De Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) in de Chinese steden Jinan, Nanjing en Wuhan zijn eind 1996 als eerste NBSO-kantoren opgericht en vieren dit jaar hun 20-jarig jubileum.
In die 20 jaar zijn de kantoren uitgegroeid tot hét aanspreekpunt voor Nederlandse bedrijven die zaken doen in deze regio’s. De kantoren hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd van relaties met de lokale overheden en relevante organisaties. Zij kennen de regio, de markt en de taal en cultuur als geen ander.

Netherlands Business Support Offices
De NBSO’s vormen een wereldwijd netwerk van handelskantoren die Nederlandse bedrijven ondersteunen bij het behalen van hun exportdoelstellingen. De NBSO’s worden gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en worden aangestuurd door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).

Regionaal netwerk|
NBSO-kantoren zijn gevestigd in regio’s die kansen bieden voor Nederlandse bedrijven maar waar geen ambassade of consulaat is. De kantoren zijn regionaal actief in het bevorderen van Nederlandse handel en investeringen en maken deel uit van het economisch overheidsnetwerk. NBSO-kantoren worden bemand door een Nederlandse Chief Representative en een lokale Deputy Representative.

Zes NBSO-kantoren
Inmiddels is Nederland in China vertegenwoordigd met zes NBSO-kantoren; in Chengdu, Dalian, Jinan, Nanjing, Qingdao en in Wuhan. In de 20 jaar dat de kantoren in de regionale stedelijke centra Jinan, Nanjing en Wuhan bestaan, is er veel veranderd in China. De regio’s waar de NBSO’s zijn gevestigd, hebben zich sterk ontwikkeld en gemoderniseerd. Er zijn honderden Nederlandse bedrijven ondersteund met de dienstverlening. Deze ondersteuning blijft noodzakelijk in deze steden die een minder internationaal karakter hebben dan bijvoorbeeld Beijing en Shanghai.

Kansen voor Nederlandse bedrijven
De economie van deze regio’s groeit nog steeds sterk. Dit biedt diverse mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om hun producten en/of diensten af te zetten. Zo heeft de provincie Hubei behoefte aan Nederlandse kennis op het gebied van water- en milieutechnologie, zijn agro-food en tuinbouw sterke sectoren in Shandong en staat Jiangsu bekend om technologisch hoogwaardige industrie.

Wat hebben de kantoren in de afgelopen 20 jaar bereikt?
NBSO’s verschaffen informatie en zoeken zakenpartners voor individuele en groepen bedrijven. Regelmatig bezoeken Nederlandse handelsmissies de regio’s waar NBSO’s gevestigd zijn. Deelnemers krijgen vervolgens ondersteuning bij het vinden van zakenpartners en ontvangen marktinformatie op maat en informatie over wet- en regelgeving.

Snel de juiste match
In 20 jaar tijd heeft vooral het lokale personeel van de NBSO-kantoren een bijzonder sterk netwerk met onder andere lokale Chinese overheden opgebouwd. Hierdoor zijn zij in staat snel de juiste match te vinden en samenwerkingsverbanden te bewerkstelligen.

Succesverhalen
Een goed voorbeeld hiervan is het Nederlandse Kaldi Koffie & Thee, dat dankzij ondersteuning van het NBSO Wuhan vier koffiezaken in Wuhan heeft geopend. NBSO Jinan heeft contacten gelegd voor een samenwerking tussen WUR en China Food Valley, waar Nederlandse bedrijven hun state-of-the-art technologie kunnen demonstreren. NBSO Nanjing heeft onlangs succesvolle matchmaking verzorgd met Chinese bedrijven voor Nederlandse handelsmissies actief in LNG en offshore windenergie.

Afzetmogelijkheden in de NBSO-regio’s
China biedt veel afzetmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Hier volgt een overzicht van de kansen per regio:

  • Wuhan: water- en milieutechnolgie, architectuur, stedenbouw, fotonica, green/smart mobility
  • Jinan: Agro-food, tuinbouw, veeteelt, machinebouw, logitiek, scheepsbouw, chemie
  • Nanjing: Productie, metaal, electronica, chemie, cleantech, IT

Wilt u meer weten over de afzetmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in de NBSO-regio’s? Neem dan contact op met één van de kantoren:

NBSO Jinan & Qingdao
Chief Representative: Roland Brouwer
nbsojinan@nbsojinan.com
Tel: +86 (0)531-8606 5138

NBSO Nanjing
Chief Representative: Fons Lamboo
nbsonanjing@nbsonanjing.com
Tel: +86 (0)25-8470 3708

NBSO Wuhan
Chief Representative: Judith van de Bovenkamp
nbsowuhan@nbsowuhan.com
Tel: +86 (0)27-8576 6511

Netherlands Business Support Office
Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich daarom actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Onder meer via het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en NBSO’s. Zij kunnen voor u contacten leggen en op zoek gaan naar marktinformatie.

Bron: RVO

 

print
comments powered by Disqus