dutch versionchinese version

chinezennederland

Gepubliceerd op June 29, 2015 door: Asian News

Minister Koenders versterkt relatie met China

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft op donderdag 18 en vrijdag 19 juni een bezoek gebracht aan de Chinese hoofdstad Peking op uitnodiging van zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi. Hij had een druk programma achter de rug die de band tussen Nederland en China meer hebben versterkt. ‘De banden met China zijn eeuwenoud en zijn de laatste jaren in snel tempo verdiept en verbreed’, zegt de minister. ‘Het land is een belangrijke partner voor Nederland. Op het gebied van economie en handel, maar ook politiek is China meer dan ooit aanwezig in de internationale arena’.

Koenders heeft met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi onder meer gesproken over veiligheid en vredeshandhaving, de mensenrechtensituatie in China en over de relatie tussen de Europese Unie en China, mede in het licht van de EU-China top die eind juni heeft plaatsgevonden. De minister heeft ook een toespraak gegeven over het belang van VN-vredesmissies, en met internationale militairen gesproken ter ere van Veteranendag. Volgens Koenders speelt China een steeds prominentere rol op het wereldtoneel. ‘Nederland hecht veel waarde aan het versterken van VN-vredesmissies. China heeft daarbij als lid van de Veiligheidsraad en als troepen leverend land een belangrijke rol. We werken al samen in Mali. Ik hoop dat China deze betrokkenheid voortzet en uitbreidt’, zei de minister.

Tijdens zijn bezoek sprak de minister ook met vice-minister Chen Fengxiang van het internationale bureau van de Communistische partij CPC. Zij spraken onder meer over het 13e Vijfjarenplan dat nu wordt ontwikkeld voor de periode 2016-2020 en over de wijze waarop China de rechtsstaat wil bevorderen. Koenders had tevens een onderhoud met Chinese staatsraad Yang Jiechi. Tijdens dit gesprek kwam ook duurzame verstedelijking aan de orde. ‘Steeds meer mensen trekken naar de stad, zowel in Nederland als in China. We staan op dit gebied voor gedeelde uitdagingen. Nederland en China hebben elkaar op dit terrein veel te bieden, niet alleen op commercieel gebied maar ook als het gaat om kennis’, zei Koenders. Tot slot bezocht Koenders ook het Nationaal Museum in Peking. Daar bezichtigde hij de tentoonstelling ‘The Road to Rejuvenation’, die inzicht geeft in de recente Chinese geschiedenis.

 

Foto: https://www.facebook.com/NLAZIE

 

 

print
comments powered by Disqus