dutch versionchinese version

chinezennederland

Gepubliceerd op November 25, 2016 door: Asian News

Chinees Cultureel Centrum geopend in Den Haag

‘Opening in teken van versteviging van de culturele banden tussen Nederland en China’

Gisteren opende Ding Wei, vice-minister van het Ministerie van Cultuur in China en Marjan Hammersma, directeur-generaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) officieel het Chinees Cultureel Centrum (CCC) aan het Spui in Den Haag. Het centrum, dat o.a. educatieve activiteiten aanbiedt, moet zorgen voor de versteviging van de culturele banden tussen Nederland en China.

In 2014 werd de eerste stap gezet voor het realiseren van het CCC. In het Haagse Catshuis werd onder toeziend oog van de Chinese president Xi Jingping en minister-president Mark Rutte dit voornemen bezegeld met de ondertekening van een intentieverklaring. China is een belangrijke handelspartner van Nederland. Het CCC, opgericht door de Chinese regering, heeft als doel het vergroten van wederzijds begrip tussen beide culturen om uiteindelijk de handel te bevorderen. Het CCC gesitueerd in het centrum van de hofstad en beschikt over een oppervlakte van 1400m2. De ruimtes zijn te gebruiken voor tentoonstellingen en voor het aanbieden van muziek, dans, schone kunsten, taal, gevechtskunst en de Chinese keuken. Het Chinese bedrijf Jiangsu Soho Holdings Group Co., Ltd zal de activiteitein in het CCC gaan exploiteren. Soho Holding houdt zich o.a. bezig met management, investeringen, handel, en onroerend goed in kunst en cultuur.

Na toespraken van vice-minister Ding Wei, Zhang Jinghua (vice-gouverneur van de Chinese provincie Jiangsu), H.E. Kun (Chinese ambassadeur Nederland) en directeur-generaal Hammersma, sprak de Haagse wethouder Karsten Klein over de toegevoegde waarde van het centrum voor de stad Den Haag.
Wethouder Economie Karsten Klein: “Er wonen naar schatting 10.000 Chinezen in Den Haag. De stad beschikt daarmee over de sterkst geconcentreerde Chinese gemeenschap in Nederland. Het Chinees Cultureel Centrum past dus logisch in Den Haag. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de Chinees-Nederlandse culturele uitwisseling en zo de contacten tussen onze landen, ook op economisch gebied, verder versterken.”
H.E. Wu Ken benadrukte in zijn speech: “De komst van het centrum naar Den Haag is mede te danken aan de inspanningen van het Ministerie van OCW, gemeente Den Haag, Steenworp Vestigingsadviseurs en de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA). Ik ben hun daar zeer erkentelijk voor.”
De Haagse vestiging is niet de eerste in haar soort. Sinds 1980 zijn er door het Chinees Ministerie van Cultuur wereldwijd 25 soortgelijke centra geopend in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het ministerie hoopt dit uit te breiden tot 50 in 2020.

 

Foto 1: V.l.n.r. Haagse wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie), directeur-generaal Marjan Hammersma (Ministerie van OCW), Ding Wei (vice-minister van het Ministerie van Cultuur in China), Zhang Jinghua (vice-gouverneur van de Chinese provincie Jiangsu), H.E. Wu Kun (Chinese ambassadeur in Nederland).

Fotograaf: © Daniel Verkijk

 

 

print
comments powered by Disqus